Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

NRK-journalister streiker

17. mai-sendingen på kanalen NRK blir ikke som planlagt. 1.700 journalister er tatt ut i streik.

Fra klokka 13 tirsdag går 1.700 journalister i kanalen NRK ut i streik. Det går ut over kanalens tilbud på nett, TV og radio. Sendingen 17. mai blir ikke som planlagt, bekrefter kanalen. 

Journalistene som streiker, er medlemmer i Norsk Journalistlag. Fagforeningen ble ikke enig med arbeidsgiver i forhandlingene om lønn.

– Det har ikke vært reelle forhandlinger. Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meklingen, sier Richard Aune. Han er leder i Norsk Journalistlag i NRK (NRKJ).

Partene har vært hos Riksmekleren for å prøve å finne en løsning.

– Dette er et klima for forhandlinger vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1.700 journalister ut i streik, sier Aune.

– Forskjellene i lønn mellom oss og andre store mediehus må bli mindre. Vi skal ikke nå dem igjen på lønn. Men vi synes ikke vi bør tjene 110.000 kroner mindre. Det har vi ikke blitt møtt på, sier han til nyhetsbyrået NTB.

– 1.700 produsenter, journalister og andre går ut i streik. Da stopper produksjonen i NRK. Vi legger til grunn at NRK forholder seg til spillereglene i arbeidslivet. Og da får det følger, sier han.

NJ sier at de ikke fikk gjennom sitt krav om likebehandling av tilkallings-vikarer. De krevde også at arbeidsgiver tar ansvar for å oppdatere kunnskapen til dem som jobber i NRK. Heller ikke dette fikk de oppfylt.

Noen av de som jobber i NRK, er medlem i fagforeningen LO stat. Disse ble enige med arbeidsgiver. Dermed blir ikke disse 614 medlemmene tatt ut i streik.