Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Populær bok om mobbing

Boka «Lyden av asfalt» er Yngve Kveines første roman. Bare to uker etter at boka kom, må forlaget bestille flere.

Romanen «Lyden av asfalt» ser ut til å være populær. Tigerforlaget bestille et nytt opplag. Det skjedde under to uker etter at Yngve Kleine kom med boka.

Det første opplaget var på 2.400 bøker. Det holdt ikke. Nå er nye 1.000 bøker bestilt. Det forteller forfatteren til nyhetsbyrået NTB. Boka er nå på andreplass på topp-ti-listen til nettbutikken Tanum.no.

– Jeg har også fått utrolig mange reaksjoner fra lesere. De har tatt direkte kontakt med meg for å fortelle at boka betyr mye for dem. At de kjenner seg igjen, sier forfatteren til NTB.

«Lyden av asfalt» er en roman om oppvekst. Den tar oss med til Oslos gater og østkant på 1980- og 1990-tallet. Romanen har flere temaer. Vi får blant annet ta del i hovedpersonens fortvilelse. Det er når han mobbes av en lærer. Kveine sier dette dessverre bygger på egne erfaringer:

– Ja, jeg opplevde det samme. Dette er dessverre en altfor et altfor aktuelt tema, også i dag. Selv om jeg tror og håper at skolene har et mye større fokus på dette enn tidligere. Men et tilfelle er et for mye. Det kan få brutale følger for den det gjelder, sier forfatteren.

I boka beskriver han en gjeng kompiser som vokste opp. Det var i det han kaller en delt by. De vokste opp på 1980- og 1990-tallet. De måtte takle dårlige lærere og familier som stadig endret seg.

– Det bare måtte bli ganske brutalt. Jeg ble overrasket over det selv, alt som velta ut under skrivinga, sier forfatteren. Han sier at han ikke ville skrive en bok som bare handlet om vanskelige ting.

– Den handler også om vennskap. Om hvor mye et menneske kan bety for et annet. De fleste går kanskje gjennom livet uten å finne et slikt vennskap, sier han.

– For meg har det å skrive vært noe av det vakreste og vondeste jeg har gjort. Vakkert fordi det noen ganger flyter. Du havner i din egen verden med allslags tanker og historier. Vondt fordi du ofte sitter der og kjemper mot deg selv, sier den ferske forfatteren. Til daglig er han kommunikasjonsdirektør for handelshøyskolen BI i Oslo.

Tigerforlaget er et nytt forlag. «Lyden av asfalt» er den første boka de gir ut. Christopher Nielsen har bidratt med tegninger til forsiden. Musikken til gruppa Jokke & Valentinerne er med gjennom handlingen.