Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Satser på erotiske lydbøker – uten stønning

Vil du lytte til erotikk, kan du kjøpe en lydbok. Men det blir fort intimt.

Hos både mennesker og dyr er øret et viktig seksuelt organ. Vi kan fort stimulere fantasien når vi hører noe. I Sverige satser flere forlag på sensuelle lydbøker.

Forlaget World Audio Publishing kom med serien «Risky Romance». Konkurrenten Forum slapp sitt romantikk-merke «Lovereads». I vår kom forlaget Hoi med sin erotiske serie. Den inneholder korte noveller. De hadde også med spenningsinnslag kalt «Sthlm by nite».

Leopard forlag kom med en lydbokserie med sexnoveller for kvinner.

Madeleine Persson er prosjektleder hos Leopard. Hun sier målet med lydbøkene var å gi noe mer til sjangeren. Erotiske bøker blir fort litt like.

– Det var veldig hetero og vanlig, med unge og veltrente kropper. Vi ville gi ut en serie som viste virkeligheten bedre. Gjerne som bryter det vanlige mer, sier Persson til TT.

Forlaget har gitt ut åtte erotiske lydnoveller. Det virker som om lytterne er fornøyd med tilbudet. De fem mest populære lydbøkene hos forlaget er alle erotiske.

– En god slik lydbok skal gjøre at lytteren bli opphisset, og at lytteren får en positiv følelse. Det blir gjerne midt mellom romantikk og materiale for onani, sier Persson.

Lydbøkene kan også brukes i behandling. En gruppe gynekologer hjelper eldre kvinner til å finne tilbake til sexlysten sin. Til det har de brukt serien med noveller.

Den mest populære erotiske lydboka er «Ett rosa begär». Den er skrevet av en forfatter som kaller seg E Ottilia. Forfatteren har et annet navn.

Callin Öhrvall Delmar er en av forlagets innlesere. Hun har akkurat lest inn sin bok nummer 100. Noen titler har vært erotiske. Hun mener at innlesningen verken må bli for kjedelig eller ha for mye innlevelse. Hun sier at hun liker best å lese de romantiske delene, gjerne der paret møtes. Da leser hun med mørkere stemme.

– Og absolutt ingen stønning. Det får lytteren sørge for, sier Delmar.

Kvinner lytter mest til erotiske lydbøker. Men også menn har begynt å lytte mer til denne sjangeren. Det canadiske lydboknettstedet Audiobooks.com har statistikk. Den viser at menn lastet ned tre av ti erotiske lydbøker i 2017. I 2015 lastet de ned to av ti slike bøker.

– Det er artig å tenke på at folk lytter til disse bøkene når de pendler til og fra jobb, uten at medpassasjerene aner noe, sa Ian Small i Audiobooks tidligere i år. Han snakket med magasinet The Bookseller.

Lytterne er også i alle aldre. Svenske Word Audio gir snart ut lydnoveller rettet mot eldre kvinner. De er skrevet av Majvi Åkerlind.

Svenske Storytel har en egen kategori for «erotisk». Til høsten planlegger de å gi ut egen erotikk. Det skjer under merket «Storytel Original».

På siden til norske Storytel er kategorien kalt «sensuelt». Der bys det på en del norske innlesninger. For eksempel kan lytterne høre serien « Calendar Girl » eller Vigdis Hjorts bok «Fransk åpning».

Hos Lydbokforlaget kan folk lytte til «Fifty Shades»-serien.

– Alle er blitt lydbøker. De har gått veldig bra, sier Stine Meltvedt Lyseggen til nyhetsbyrået NTB.

BILDER

POPULÆR: Flere lytter til erotikk en til krim hos det svenske forlaget Leopard.
Foto: Foto: Leopard / Handout

POPULÆR: Flere lytter til erotikk en til krim hos det svenske forlaget Leopard. FOTO: Foto: Leopard / Handout

Vis bildetekst