Kultur
Bilde 1 av 4

Slipper løs polfareren

Roald Amundsen var først på begge polpunkt. Men hvem var polarfareren, egentlig?

– Jeg håper jeg yter ham rettferdighet, sier Pål Sverre Hagen til nyhetsbyrået NTB. Hagen spiller Roald Amundsen i den nye filmen om Roald Amundsen. Den heter «Amundsen. Den har premiere i dag (fredag).

I filmen blir seerne med til både Sydpolen og Nordpolen. Roald Amundsen gjennomførte nesten umulige ekspedisjoner. Og han måtte ta valg for å overleve. Blant annet spiste han og folkene hans hundene de hadde med seg.

Det er ingen tvil om at ekspedisjonene kostet. I filmen får vi se blåfrosne tær og angrep fra isbjørn. Men filmen rommer også vakre solnedganger i Arktisk. Det er romantikk og poesi i isen. Filmen skal vise en mann som var annerledes enn mange andre.

– Jeg ville fortelle om denne helt unike personen. Jeg ville også gå tett på de menneskelige dramaene, sier regissør Espen Sandberg.

Filmen har vært dyr å lage. Den har kostet over 75 millioner kroner. Ravn Lanesskog har skrevet manus.

– Det er dyrt å lage historisk drama. Kostymer og kulisser koster. Det hjelper jo ikke at skip og flymaskiner skulle med, sier han.

Produksjonen har flyttet mye rundt. Scener er spilt inn på Island, i Tsjekkia og i Norge.

Sandberg har også regissert filmene «Max Manus og «Kon Tiki».

Selv synes Sandberg at Amundsens liv rommet alt.

– Drama, action, konflikter, spektakulære opplevelser av naturen og reiser. Det var spenning. Amundsen er en mann som aldri slutter å fascinere, og tiden han levde i var også spennende.

Skuespiller Pål Sverre Hagen skildrer mannen i filmen.

– Han hadde sin egen logikk og måte å se verden på, sier Hagen. Han innrømmer at det er ekstra spesielt å gå inn i en rolle når det handler om en person som virkelig har levd.

– For meg ble det viktig å forsøke å skildre den kraften og energien han hadde, sier han.

Hagen forklarer at han selv på en måte blir en del av slik Amundsen huskes.

– Det er risikabelt å skulle skildre et levd liv. Da er det en stor fordel å kjenne regissøren godt, sier han.

Amundsen forsvant selv da han forsøkte å redde andre. Han ville få luftskipet Nobile ut av isen nord for Svalbard. Det var i 1928. Amundsen var 56 år da han forsvant. Han ble aldri funnet. Mange har spekulert på hvor han har blitt av. Flere har forsøkt å gjenskape den siste ferden hans. Det har også vært mange meninger knyttet til hvorfor Amundsen dro ut på den siste reisen.

– Jeg tror han følte at han måtte dra. Det handlet om hvordan folk så på ham og økonomi. Han kjente det inni seg. Han skulle utføre bragder, sier Sandberg.

Hagen er enig.

– Det står i stil med den han var, det å ende sine dager på isen. Slik ble han jo enda mer mystisk, sier han.

I filmen får vi også oppleve hundekjøreren Bess Magids. Hun var Amundsens kjæreste. Men den kjærlighetshistorien fikk en alt for brå slutt.

– Roald Amundsen var en svært moderne mann. Han var opptatt av vitenskap, fremtiden og maskiner. Bess var også en kvinne forut for sin tid. Hun var en dame som gikk sine egne veier. De to burde fått mer tid sammen, sier Hagen.

Siste utgave

På forsiden nå