Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snart kan du gå på korona-vennlig konsert

Fra torsdag er det lov med arrangementer for opptil 50 personer. Da kan du oppleve artister tettere på enn vanlig.

Mange artister har strømmet konserter via sosiale medier. Det har vært en måte å tjene penger når scenene måtte stenge for å hindre smitte.

Fra torsdag blir det lov med arrangementer for inntil 50 personer. Dermed starter flere steder med små, korona-vennlige konserter. De første konsertene blir allerede denne uka.

Sentralen i Oslo har arrangert over 80 konserter siden midten av mars. Alle har vært uten publikum til stede. Isteden har de blitt strømmet. Nå arrangerer Sentralen en serie på 10 konserter med Jarle Bernhoft. Hver av dem har plass til 46 tilskuere. Premieren er torsdag 7. mai.

Dagen etter starter en ny serie med «ekte konserter». Det er i bakgården til utestedet Revolver i Oslo. Konsertene kalles «Drømmedag med …». Allerede har de planer for fem konsertdager med like mange artister.

Først ut er Torgeir Waldemar. Han spiller to konserter fredag 8. mai. Revolver selger én billett til hvert bord. Bordene har plass til fem personer. Bakgården har åtte slike bord.

Lørdag følger americana-duoen Darling West. Neste uke spiller Jørund Vålandsmyr, Malin Pettersen og Louien (Live Miranda Solberg).

– Korona kom som en knyttneve. Det ble en åpning ut fra smittevern-reglene. Da tenkte vi «hva gjør vi nå», og satte i gang. Hver artist spiller to konserter på samme dag for et greit honorar. Mens vi får dekket kostnadene og litt til. Iallfall hvis folk kjøper litt øl, sier Dan Marius Nordhagen til NTB.. Han eier Revolver.

Han har eid scenen i Møllergata i Oslo siden 2007. Han skulle akkurat til å begynne å selge øl fra stedets nye bryggeri. Stedet har liten økonomi og det så kritisk ut en stund, sier Nordhagen. Men publikummere og venner satte i gang spleiselag. De fikk også støtte fra myndighetene til å dekke tapte utgifter.

– I praksis blir bare 50 prosent dekket, sier Nordhagen. Han gleder seg til å arrangere konserter igjen. Han tror også at det vil komme flere slike mindre arrangementer.

– Jeg tror folk har ventet. Se hvordan det gikk med strømme-konsertene etter at Brakkesyke startet. Da kom det mange med etter hvert. Folk er kreative, sier Revolver-eieren.

Om få dager står Torgeir Waldemar igjen på en scene. Han får igjen se utover et levende publikum.

– Det blir en sann glede. Det er jo det du lever for, sier artisten. Han var i gang med turneen etter sin tredje plate «Love». Så stoppet korona-pandemien alle konserter.

Samtidig sier Torgeir Waldemar at han gjør seg sine tanker.

– Det er masse blandede følelser rundt alt som har med korona-viruset å gjøre. Man håper jo det er sant at de har ting under kontroll. Og at det ikke gjør vondt verre, sier han.

Men han tror at den lille åpningen også betyr mye for folk.

– Dette betyr en liten følelse av å nærme seg noe som ligner på normalt igjen. Det er viktig, sier Waldemar.

Også i Bergen starter flere mindre scener opp med konserter igjen. Det melder avisa Bergens Tidende.

Blant dem er Madam Felle. De lover håndsprit på alle bord, alt kjøp via app og en meter mellom alle. Samtidig drar den lille scenen også i gang Felle TV. Det er for dem som følger med fra egen stue. Første kveld blir det husbandet. Så følger Bergen Vista Social Club og The Rolling Clones.