Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sydpolen midt i Oslo

Nå kan du oppleve litt av Sydpolen på Nasjonalbiblioteket. Utstillingen «Norske polarheltbilder 1888-1928» åpnet denne uka.

Denne uka åpnet utstillingen «Norske polarheltbilder 1888-1928». Utstillingen er på Nasjonalbiblioteket i Oslo. Utstillingen åpnet samtidig som en bok med samme navn ble gitt ut. Harald A. Østgaard Lund og Siv Frøydis Berg har skrevet boka.

LES MER HER: Kongen hyllet Nansen

Utstillingen har med mange bilder fra de norske polfarerne Fridtjof Nansen og Roald Amundsens ekspedisjoner. Men ikke alle bildene er helt ekte. Polfarerne tok bilder av seg selv andre steder enn på Sydpolen. Så latet de som om bildene kom fra ekspedisjoner. Det skriver Nasjonalbiblioteket på sine nettsider.

Harald A. Østgaard Lund åpnet med å si:

– Utstillingen er ikke ferdig. Den krever at publikum deltar.

Lund oppfordret folk til å bruke lupene som er lagt fram og gå tett inn på bildene. Forteller bildene sannheten, eller er de blitt manipulert?

Monica Kristensen er ekspert på isbreer, polfarer og forfatter. Hun åpnet utstillingen. Kristensen sa at hun synes litt synd på Amundsen. På et bilde ligger han ved Bunnefjorden i Akershus. Han har en altfor varm pels på seg. Han later som om han er på Sydpolen.

LES MER HER: I Amundsens skispor 100 år etter

Kristensen mente at dårlig økonomi var en av grunnene til at polfarerne tok disse bildene. Å være helt ble en jobb. De nasjonale heltene hadde inngått en pakt med sitt publikum. De måtte beundres og dyrkes. Men rollen som helt koster, sa hun.