Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tone hylles for nynorsken

Tone Damli har fått mye dårlig kritikk for sitt første album på dialekt. Men nå får hun skryt av nynorsk-folk.

Musikkanmelderne har Tone Damlis første plate på dialekt lave terningkast. Men nå hylles hun for nynorsken sin.

«Di første jul» er Tone Damlis første album på norsk. Tidligere har hun gitt ut fem plater på engelsk. Hun har fått ideer til den nye plata fra den kommende første julen med datteren Billie.

– Vi har tenkt til å høre på denne plata til langt ut på nyåret, sier Marit Åkre Tennø til nettstedet nrk.no. Hun er Noregs mållags leder.

Målbevegelsen tror «Di første jul» kan få unge som bruker nynorsk til å være stolte av målformen sin.

Ottar Grepstad er leder for Nynorsk kultursentrum, Også han hyller Sogndals-jenta. Han mener hun har vært en ambassadør både for egen dialekt og nynorsk i flere år.

– All honnør til Tone Damli for at hun viser hvor hun kommer ifra. Så vidt jeg vet har hun i mange år skrevet nynorsk med dialekt på bloggen sin. Hun har stått på sitt i en bransje som er full av overfladisk motejag, sier han til NRK.

Magne Aasbrenn er leder i Østfold Mållag. Han skrev et debattinnlegg i avisa Dagbladet sist helg. Der stilte han spørsmål ved om det var Damlis språkvalg som førte til kritikken. På bloggen sin takker Tone Damli ham. Hun takker også alle de gode tilbakemeldingene hun får fra publikum:

– Dei veger mest, dei gjer meg så uendelig glad og lykkelig, skriver hun.