Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

UKA i Trondheim fyller 100 år

Norges største studentuke har jubileum. UKA i Trondheim pågår i hele oktober.

UKA i Trondheim ble startet i 1917. Studenter ved Norges Tekniske Høyskole (NTH) laget revy og lotteri.

– I starten var UKA for en liten gruppe studenter fra samfunnets elite. Nå har UKA vokst til å bli Norges største studentfestival, sier Torgeir Bryge Ødegården.

Han har skrevet boka «UKA i Trondheim 1917–2017». Ødegården var selv student i Trondheim og sjef for UKA i 2009.

UKA har endret seg mye på 100 år, forteller Ødegården.

– Festivalen har endret seg med studentene. I starten var det kanskje drøyt 100 studenter ved gamle NTH. I dag er det 36.000 studenter på NTNU. Men UKA er fortsatt en møteplass for studentene, sier han.

Bla i bildene over for å se litt av UKAs historie. Vil du vite mer om historien til UKA, kan du lese Klar Tales siste papiravis.

Innholdet i UKA har også endret seg, til og med de siste tiårene, sier Ødegården. Før var det parade og sprell på torget. Disse tradisjonene er borte. Den årlige revyen er fortsatt populær. Men det er ikke den som står øverst på plakatene lenger.

– Dagens studenter vil ha konserter. UKA har måttet lære seg å bli konsert-arrangør, sier han.

Nå forsøker UKA å få tak i de store navnene. I år er det artistene Martin Garrix, Future og Lorde som skal selge billetter. Konserten med elektronika-stjernen Martin Garrix solgte ut 6.000 billetter på fire minutter, skriver Adresseavisen.

– Det er helt utrolig! Vi hadde tro på at det kom til å selge ut. At det skjedde på rekordtid er helt fantastisk, sier Ukesjef Martin Næss til avisa.

UKA pågår fra 5. oktober til 29. oktober. Det er mange ulike konserter. I tillegg er det er både små og store arrangementer hver dag. Folk kan feste på Studentersamfundet, eller de kan synge karaoke. De kan se teater eller flammeblåsing. De kan smake på rom eller whiskey, eller de kan gå på yoga, fotokurs eller kaffekurs.

Dette er bare noen av det som foregår under UKA.

Musikkmuseet Rockheim har også utstilling under UKA. De viser alle plakatene som UKA har laget. På plakaten står tittelen på revyen. Det er også navnet på UKA, og er nytt hvert år. Navnet er hemmelig fram til UKA åpner. Ved midnatt natt til torsdag ble årets navn avslørt: «Ta-De-Du!».

Vis bildetekst