Kultur
Bilde 1 av 5

Verdens yngste rallycross-sjåfør vil bli best

– Drømmen min er å bli like god som pappa, sier Oliver i filmen «Born2Drive». Nå kommer dokumentaren om sønnen til Petter Solberg.

– Det er gøy å lage bil-film som dokumentar, sier regissør Daniel Fahre til NTB.

Han vant filmprisen Amanda for dokumentaren sin om Marcus og Martinus. Han fulgte popstjernene fra de var 12 år gamle til de fylte 15 år.

Denne gangen handler det om en annen tenåring med store drømmer.

Oliver Solberg driver med motorsport. Filmen om ham heter «Born2Drive».

Filmen kalles «Børning» for de unge og «Fast and the Furious» som dokumentarfilm.

Alle bilscenene er ekte. Noen er ganske dramatiske.

Daniel Fahre hadde egentlig ingen planer om å lage film om Oliver Solberg. Han er sønnen til Petter Solberg. Han er tidligere verdens-mester i rallycross.

– Historien kom til oss. Jeg skulle lage film om Petter Solberg. Så oppdaget jeg sønnen. Jeg så hvor sykt det var. Jeg så hvordan publikum elsket Oliver, forteller Fahre.

«Born2Drive» viser Oliver fra han er 15 år gammel. Da var han verdens yngste rallycross-sjåfør. To år senere blir han nordisk mester. Det klarer han i konkurranse mot voksne.

Filmen handler også om familien. Petter Solberg ble syk underveis. Han fikk vite at han hadde sarkoidose. Det er en sykdom i lungene.

– Det var tøft for familien. De er nære og har mye følelser for hverandre, sier Fahre.

Han liker best scenen da Oliver begynner på eliteskole for motorsport i Frankrike.

– I scenen står han igjen alene mens foreldrene kjører av gårde, forteller han.

Familien Solberg lot Fahre få lage akkurat den filmen han ville.

– De har sett filmen, og likte den, sier Fahre.

Pernilla Solberg snakker om filmen i en reklame for den. Hun synes filmen er veldig sterk og «gikk rett inn i hjertet». Hun likte hvordan filmen viste forholdet mellom far og sønn.

– Det var veldig rørende å se, sier hun.

Petter Solberg tror filmen kan motivere unge mennesker.

– De kan se hva som er mulig hvis du har gnisten og gløden i deg, sier han.

«Born2Drive» har tidlig premiere på Collosseum kino i Oslo søndag 3. februar. Da er det fest med familien Solberg og andre internasjonale rallykjørere. Dessuten skal flere biler stilles ut. Det er alle bilene som Oliver Solberg har kjørt. Også Petter Solberg sin VM-bil stilles ut. Det blir også trailer med simulator. Den gjør at folk kan «kjøre» og prøve talentet sitt mot Oliver.

Dette «Born2Drive»- roadshowet ruller for tiden rundt i Norge. Det kommer også til Torsby i Sverige og Rally Sweden 9. februar.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå