Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.
For 12 år siden flyttet jeg til Norge på grunn av familie. Jeg hadde en syvårig master i ingeniørfag og flere års erfaring i jobb fra hjemlandet.
Men i det første året var jeg dypt deprimert. Jeg trodde at jeg mistet alt som jeg hadde bygget opp de siste 30 årene.
Jeg fryktet å søke jobb. Jeg trodde språket mitt var dårlig, og at erfaringen min ikke betydde noe i Norge.
Men hvordan er den virkelige verden? Var det like mørkt som jeg fryktet? Nei! Helt feil.
Jeg fikk drømmejobben. Det skjedde bare to måneder etter at jeg sendte den første jobbsøknaden min. Heldige meg! Jeg trodde ikke mine egne ører da jeg fikk jobbtilbud. Jeg takket ja med én gang uten å spørre hvor mye lønnen var. Jeg trengte en jobb for en ny start!
Nå har jeg jobbet i Norge i over ti år. Jeg vil gjerne dele historien min for å inspirere andre innvandrere som meg. Norge trenger deres utdanning og jobberfaring i samfunnet.
Penger vokser ikke på trær. Jobben faller heller ikke ned fra luften. Før vi får en drømmejobb, må vi selvfølgelig engasjere og forberede oss i kort eller lang tid.
Det varierer fra person til person. For noen tar det et par måneder, mens andre bruker kanskje noen år. Vi må tro på at jo mer du engasjerer deg, desto nærmere er det til drømmen din.
Her er fire praktiske tips til deg som nylig har flyttet til Norge.
1. Søk godkjenning fra NOKUT så tidlig som mulig
Om du har høyere utdanning fra utlandet, bør du søke om å få den godkjent av NOKUT. Hvis din utenlandske utdanning fyller gitte krav, kan den godkjennes som likestilt med en norsk grad.
Utdanningen din er en stor hjelp i jobbsøking. Noen arbeidsgivere vil be deg om å ta med NOKUT-godkjenning til intervjuet.
2. Lær så mye norsk som mulig
Det er ingen tvil. Bedre norsk gir deg større mulighet til å få jobb i Norge. Det finnes mange måter å lære seg norsk på.
Først kan du gå på norskkurs på et lokalt folkeuniversitet eller på et senter for voksenopplæring. Kurset koster penger i mange tilfeller, men det er en verdifull læring.
I tillegg har lokale biblioteker og frivilligsentraler ofte gratis tilbud. For eksempel en språkkafé der du og frivillige snakker sammen på norsk i mindre grupper. Du får mye muntlig øving. Dette anbefaler jeg sterkt.
Samtidig kan du benytte deg av alle muligheter i hverdagen til å lære norsk. Du kan prøve å snakke med folk i butikken, på restaurant og i nabolaget. Vær tøff! Verdens snilleste folk finnes i Norge. Du vil møte mange hyggelige mennesker som gjerne vil hjelpe deg.
3. Søk jobb så raskt som mulig
Ikke fornøyd med din CV og søknad? Mangler du selvtillit til søke en jobb? Jeg lover at din CV aldri blir perfekt, men den kan bli klar når du tør å sende den ut for første gang. Jeg fikk mitt første intervju via en engelsk CV, samt en norsk søknad. Klar eller ikke klar? Du får svar om du prøver.
Det er smart å søke jobb så raskt som mulig. Det er også viktig å starte med en jobb, selv om den kanskje ikke er drømmejobben din.
4. Bygg opp nettverk
Vær åpen og aktiv når du bygger ditt nettverk i et nytt land. Begynn med de aller nærmeste, familie, nabo, norsklærer og venner. Ditt nettverk kan gi deg hjelp og råd, mulighet og lykkelighet i mange tilfeller.
Masse lykke til!