Leder
Bildet er av en gate fylt av vann. Biler står delvis under vann, og folk blir evakuert ut av store anleggsmaskiner. Bildet er tatt fra lufta med drone. I bakgrunnen er det høyblokker. Foto: Aly Song / Reuters / NTB

En klimarapport å bli redd av

Ekstremvær og varme viser at klimaet allerede er endret. Vi kan ikke lenger lukke øynene for det som skjer over hele jorda. Det er på tide å endre måten vi lever på.

Denne sommeren har for alvor vist hva klimakrisen handler om. Nyhetene i media om ekstremvær i Europa, er noe helt nytt. I Nord-Norge har det vært flere runder med hetebølger. Veldig deilig i sommerferien. Men det er noe alvorlig galt når det er som sommer i syden på en sandstrand i Lofoten i juli.

Rapporter om været viser at klimaet har endret seg dramatisk. Det blir varmere. FNs nye klimarapport forklarer også hva vi har i vente. Det som før virket som fjerne spådommer, har i år blitt virkelig. Og endringene i klimaet kommer bare til å bli verre.

Deler av land og hele byer kan havne under vann. Mennesker må flykte. Og det er vår egen skyld. Advarsler har det vært mange av. Men vi har ikke tatt dem på alvor. Den nye klimarapporten er til å bli redd av. Blir det noe igjen av jorda til neste generasjon?

Det er fortsatt mulig å bremse endringene, kanskje også stanse dem. Men da må vi handle. Vi er langt forbi å lukke øynene og håpe at det går over. Norge har blitt rike på olje og gass. Vi må finne nye måter å tjene penger på. For klimaendringene blir ikke borte. Men det blir jorda vår om vi fortsetter måten vi lever på og bruker den nå.Mer fra Leder

På forsiden nå