Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Når språket blir et hinder

Det er viktig med kurs og gode muligheter.

Å snakke sammen er utrolig viktig. Både i hjemmet og på arbeidsplassen. For innvandrere er det viktig å lære seg språket. Da får de lettere jobb. De blir en del av samfunnet. Språk er også nøkkelen til et sosialt liv. 

Historien til Halan i ukas avis viser at språk også kan være et hinder. Hun vil så gjerne bidra med det som er yrket hennes. Som mor ble hun hjemme da mannen jobbet. Slik har hun havnet litt utenfor samfunnet. Det gjør det enda vanskeligere å lære seg norsk.

Myndighetene må fange opp mennesker som Halan. Hun må få muligheten til å ta flere kurs i norsk og få bedre oppfølging. Når du kan være en ressurs for Norge, må Norge også være villig til å følge opp. Selv om det kan ta tid. Folk bruker forskjellig tid på å lære seg noe nytt.

Det er riktig og viktig med krav til godt språk i yrker i helsevesenet. Men arbeidsgivere må også hjelpe til: Finnes det andre oppgaver som kan være en vei inn i arbeidslivet? Med mulighet for å lære språket over tid? Da kan folk bli bedre i språket og kanskje få fast jobb til slutt.

Emneord

mening