Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Små kroner kan velte regjeringen

Pengene du betaler i bompenger, kan ødelegge for regjeringen Solberg.

Fremskrittspartiet (Frp) og Venstre krangler åpenlyst. De er helt uenige om politikken om bompenger. Venstre vil vinne velgere som et miljø-parti. Bompenger er ett av tiltakene. Da blir det vanskelig når Frp vil ha mindre bompenger.


Samtidig er det folket selv som har vekket debatten. Partiet Folkeaksjonen nei til bompenger fikk plutselig masse støtte. Frp i distriktene krevde at ledelsen gjorde noe. Denne krangelen skjer tre uker før valget. Og kan velte hele regjeringen.


Bompenge-saken gjør at regjeringen virker vinglete. Da vet ikke folk lenger om de kan stole på politikerne. Partiene i regjering vil bli straffet i årets valg.


Men er saken så viktig at Frp eller Venstre forlater regjeringen? Den kan være en god unnskyldning. Fire partier som leder Norge, har vært et vanskelig prosjekt. Kristelig Folkeparti har foreløpig vært tause. Statsminister Erna Solberg forsøker å mekle. Fortsatt vet vi ikke om hun lykkes.


Uansett beviser bompenge-saken en viktig ting: Partiene må lytte bedre til folket. Det som kjennes på lommeboka, blir fort politikk. Blir folk hørt tidlig nok, bytter de verken mening eller parti.