Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Språk-krav med mange følger

Statsminister Erna Solberg vil stille strengere krav til innvandrere. De må lære seg bedre norsk. Dersom de får nei til jobb fordi de snakker for dårlig norsk, kan de få nei til sosialhjelp.

Foreløpig er det bare et forslag. Men det kan få mange både heldige og uheldige følger. Det er bra hvis det følger med mer penger til opplæring i norsk. Noen trenger flere timer til norskopplæring enn det de får nå. Det er store forskjeller i ferdigheter i lesing blant innvandrere. 

Men det kan være vanskelig å lære seg et nytt språk godt nok. Noen kunne kanskje ikke lese eller skrive da de kom hit. Da kan det virke urettferdig med strenge krav.

Samtidig er det bra for innvandrere å lære seg norsk. Det åpner opp samfunnet på en helt annen måte. Det gjør det lettere å bli forstått. Det gjør det lettere å bli integrert. Det gjør det også lettere å leve et nytt liv i et nytt hjemland. 

Men det store spørsmålet er hvordan dette skal måles. Hvordan kan myndighetene vite hvorfor folk ikke får jobb? Ordningen må være rettferdig. Ikke virke som en straff.

Emneord

mening