Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Lær deg norsk, eller mist sosialhjelp

Statsminister Erna Solberg vil ta sosialhjelp fra innvandrere. Det er dersom de ikke lærer seg norsk.

Noen innvandrere får ikke jobb fordi de ikke kan godt nok norsk. Statsminister Erna Solberg vil ha slutt på at disse får sosialhjelp.

Regjeringen vil sende et forslag ut på høring, sier hun til avisa VG. De vil foreslå å ta sosialstønad fra innvandrere. Det gjelder dem som ikke lærer seg norsk.

– Norsk språk er nøkkelen inn i arbeidslivet og det norske samfunnet. Noen får seg ikke jobb fordi de ikke er gode nok i norsk. Det kan ikke være slik at noen derfor går mange år på sosialhjelp. Da må vi gjøre noe med det, sier statsministeren til avisa.

Regjeringen vil endre loven, sier Solberg. Noen innvandrere har rett og plikt til introduksjons-programmet. Der får de blant annet opplæring i norsk. Men noen kan fortsatt for ikke nok norsk til å få seg jobb etter programmet. De som ikke gjør det, kan miste hele eller deler av den økonomiske støtten.

Det vil i første omgang gjelde asylsøkere og flyktninger under 30 år. Men det kan gjelde flere aldersgrupper etter hvert. Solberg sier at det likevel finnes unntak. Det er dersom det blir en for stor belastning for noen.

Noen innvandrere har vært her i mange år. Og klarer seg fortsatt ikke selv på grunn av for dårlig norsk. Statsministeren sier at de vil innføre en plikt for kommunene. De må vurdere om de skal stille krav til at disse innvandrerne må ta norskkurs.