Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Statsministeren må handle som en leder

Justisminister Sylvi Listhaug har satt regjeringen i knipe. Ryddejobben får statsministeren og Kristelig Folkeparti.

Det har ikke skjedd tidligere. Regjeringen er i en dyp krise. Årsaken er justisministerens oppførsel i sosiale medier. Facebook-innlegget til Sylvi Listhaug har opprørt partiene utenfor regjeringen. Tirsdag blir det en avstemning i Stortinget. Regjeringen kan måtte slutte.

Krisen har oppstått på en uke. Kristelig Folkeparti er partiet som bestemmer seg i dag. I realiteten kan de vippe hele Stortinget. Da blir det flertall for at Listhaug skal slutte. Men da vil statsminister Erna Solberg trolig også si at hun vil slutte.


Hvordan kunne dette skje? Her er et forsøk på å forklare:


Spesielt er Arbeiderpartiet (Ap) sinte over Facebook-innlegget. De øvrige partiene har også sagt at nok er nok. Derfor stemmer de mot Listhaug i Stortinget tirsdag.
Listhaug beskyldte Ap for å ta parti med terrorister foran Norge. «Ap mener terrorisners rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», skrev Listhaug. Teksten på bildet i innlegget var sterk for Ap. Få, om noen, har følt terror og hat like sterkt på kroppen. Deres medlemmer ble drept på Utøya. Derfor ble innlegget koblet direkte til dette terrorangrepet.


Så kom oppfølgingen av saken og ting Listhaug har sagt før. Listhaugs første beklagelse var ikke en unnskyldning. Hun brukte også lang tid på å slette bildet. Unnskyldningen i Stortinget var heller ikke god nok, ifølge partiene i opposisjon. Den var ikke ekte, men kom etter press. Det toppet seg da hun inviterte fotografer inn på kontoret. Der viste hun fram et hav av blomsterbuketter. Vanlige folk og støtte-grupper hadde sendt blomstene til henne. Listhaug takket.


Motsvaret ble en innsamlingsaksjon på Facebook. Mottakeren ble tilfeldigvis organisasjonen Leger uten Grenser. De har nå fått 13 millioner kroner i støtte. Folk vil vise hjertevarme. Mot Listhaug.


Ord og bilder er mektige våpen. Misbruk dem ikke. Det står det i regler som vi journalister har forpliktet oss til. Jeg tviler på at Listhaug har lest disse. Hennes måte å si ting på, kunne vært sagt på en helt annen måte. Det er heller ikke første gang det er blitt bråk.


Statsminister Erna Solberg er Sylvi Listhaugs sjef. Solberg bør også ta ansvar for situasjonen de har havnet i. Med Fremskrittspartiet i regjering har det vært mye fra Listhaug. Det er den egentlige årsaken til krisen.


Om hun fortsetter i jobben, har kanskje Listhaug lært en lekse. Hun er uansett tilgitt av KrF-leder Knut Arild Hareide. Men det er ikke nødvendigvis nok til at hun får bli og at regjeringen reddes.