Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vaksinen gir håp

2021. Et nytt år, med nye muligheter. Aldri har det vel vært så sant som nå.

 Korona-året 2020 er slutt. I det nye året kan alt snu. Forhåpentligvis til det bedre.

Første nordmann har fått vaksinen mot korona. Svein Andersen sammenlignet det historiske med månelandingen. Mediefolk så på. De tok bilde av at han fikk en sprøyte i armen.

I den sprøyta er hjelpen vi alle har ventet på så lenge. Vaksinen skal hindre at flere blir smittet, syke og dør av korona-viruset. Vaksinen skal også få verden tilbake på rett spor.

2020 var korona-året. Året da en pandemi snudd om på alles hverdag. Hjemmeskole, hjemmekontor, karantene og isolasjon. Situasjoner vi knapt trodde var mulig. Bedrifter som stengte. Stopp i skjenking. Myndighetene bestemte hvor mange mennesker vi fikk ha på besøk. Eller hvor mange vi treffer ute på konsert og fotball-kamp.

Nesten 1,8 millioner mennesker er døde av korona-viruset i verden. I Norge er under 400 mennesker døde. Viruset har krevd altfor mange liv. Mange har ofret mye for å redde flere. Vi merker det, alle sammen.

Optimismen som forsvant. Ventetiden som ble uendelig. Hvor mye vi liker vanlige hverdager.  Hvor viktig teknologi er for å treffe andre. For å få gjort jobben vår.

Vi har lært uendelig mye. Og kjent på det dype savnet etter sosial kontakt med andre mennesker. Ensomhet er også en stor trussel. Sammen med smitten.

Det blir bedre nå, i 2021. Men det vil ta tid. Vi må fortsatt være tålmodige. Vi vet ikke når frykten for korona forsvinner fra livene våre.

Ønskelisten for 2021 er lang: Å slippe frykten for smitte og død. Å treffe mennesker ansikt til ansikt igjen. Gi folk klemmer. Ha store fester, små fester eller feire med den nærmeste familien. Å gå på konsert med mange i salen. Reise til utlandet. Bevege oss rundt tett på andre, uten munnbind.

Ønskene kan bli virkelighet i 2021. Håpet er der. Det tyder på et godt, nytt år.