Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vi har ingen flere liv å miste

Leirskredet i Gjerdrum tok ti liv. Tragedien berører hele Norge.

Leirskredet i Gjerdrum i Ask kom på årets nest siste dag. Midt på natten forsvant hus og mennesker ned i et krater.

Ti personer ble meldt savnet. I flere dager var håpet at det fantes overlevende. Så ble én etter én av de savnede funnet. Sju var døde. Tre var fortsatt borte. Tirsdag brast håpet for godt. Da sa politiet at det ikke er flere steder å finne overlevende. Ti døde i leirraset. Det er vondt å tenke på.

Men raset har også så mange andre følger. Mange mennesker har mistet alt de eier. Andre kan ikke flytte hjem. Tryggheten er revet bort til de som måtte flykte fra skredet. Tilbake i Gjerdrum står mange tomme hus. Det er uklart hvor mange folk kan bo i igjen.

Hendelsen berører også hele Norge. Vi har håpet sammen med dem som savnet sine. Med naboer, familie og venner. Omfanget av katastrofen er enorm. Rednings-mannskap har gjort det de kunne. Det var bare ikke nok for alle.

Minst 110.000 mennesker bor på kvikk-leire her i landet. Det bygges i disse områdene, hele tida. Endringer i klimaet gir våtere og varmere vær. Det kan skape nye skred. Store leirskred har også skjedd i Norge før. Historien viser at det vil bli flere.
 
Raset i Gjerdrum må granskes grundig. Årsaken til skredet vil bety mye for framtida. Både for tryggheten der folk bor i dag. Og der vi bygger i framtida. Vi har ingen flere liv å miste.