Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

13 personer er smittet av meslinger

13 personer er smittet av meslinger i Norge hittil i år. Det er flere enn i hele fjor.

Sykdommen meslinger sprer seg. Flere er døde i Europa og i andre land i verden. Her i Norge er 13 personer smittet med sykdommen i år. Det viser tall fra Folkehelse-instituttet, skriver nyhetsbyrået NTB. En av de smittede jobbet på Legevakta. En annen kom til Norge med fly.

Én person ble smittet i januar, én i februar, sju i mars, tre i april og én så langt i mai. Åtte av de som er smittet, er registrert i Oslo. Det kommer fram i statistikken.

11 av de smittede er menn, én er kvinne. Det er ikke regisrtert hvilket kjønn den siste smittede har.

Hittil i år er flere smittet med meslinger enn i hele fjor. Da ble 12 personer smittet av sykdommen.

De siste ti årene har nesten hundre personer til sammen blitt smittet av meslinger. Men i 2016 ble det ikke registrert noen med sykdommen.

I 2011 var 39 personer smittet med meslinger. Årsaken var et utbrudd. Blant de mange smittede var barn som ikke hadde fått vaksine.

Normalt får barn vaksine mot sykdommen allerede når de er 15 måneder gamle. Da får de MMR-vaksinen. Den beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder. Folke-helseinstituttet anbefaler nå tidligere vaksine. Det gjelder for for familier som skal forlate Norge og reise til steder der det kan være smitte. Barna er da mellom 9 måneder og 15 måneder gamle. Men da må de vaksinere på nytt.

Meslinger kan være dødelig. I fjor døde 72 barn i Europa. Men sykdommen er også lett å unngå ved en vaksine. Når mange nok er vaksinert, beskyttes også barn eller voksne som ikke kan ta vaksinen. Alle som kan, bør dermed ta en slik vaksine.