Norge

– Innvandring river norsk kultur i filler

Politiker Christian Tybring-Gjedde mener innvandringen river den norske kulturen i filler. – Vis at han tar feil, oppfordrer redaktør.

– Den norske kulturen blir ikke skviset ut. Men den endres. Vi får nye kulturer, sier Majoran Vivekananthan. Han er ansvarlig redaktør i den flerkulturelle avisa Utrop.

Christian Tybring-Gjedde er leder av Fremskrittspartiet (Frp) i Oslo. Han har skrevet en kronikk i avisa Aftenposten. Det har han gjort sammen med Kent Andersen i Frp. Tybring-Gjedde skriver at innvandringen truer med å rive Norge i filler. Det er en slags kulturell test. Og at Arbeiderpartiet gir oss «tusenvis av nye nordmenn fra kulturer og ukulturer».

– Teksten viser det som flertallet av den norske befolkning mener, sa Tybring-Gjedde til avisa VG etter kronikken. Mange mener at han er rasistist. Og han har fått mye kritikk fra flere politikere.

Vivekananthan mener at spørsmålene i kronikken må tas på alvor. Og at Tybring-Gjedde må få svar som viser at han tar feil.
– Han sier at det kommer 20.000 cowboyer til Norge hvert år. Her mener han innvandrere. Men i fjor var det omtrent 4.000 asylsøkere som kom hit. Asylsøkerne går igjennom en prosess. De lærer nye matvaner. De lærer norske regler og ser hvordan nordmenn kler seg. Slik endres også deres kultur, forklarer Vivekananthan.

Tybring-Gjedde mener at den norske kulturen er i fare. Det skjer når det bor flere innvandrere enn nordmenn i et område. Han synes også at det er for mange innvandrere i Oslo. Og at innvandringen har gått altfor fort.
– Det er riktig at det bor mange innvandrere noen steder i Oslo-området. Men også der henger det norske flagget på balkongen. Der er det borettslag og regler for uteområdene. Og på skoler der flertallet er barn fra andre land, lærer de også norsk språk og kultur. De har norske lærere og norsk pensum. Der er barna en del av det norske samfunnet, mener Vivekananthan.

Oslos Frp-leder skriver at norsk kultur er summen av det vi feirer på 17. mai. Som felles land, historie, tradisjoner, språk, høytider, religions-bakgrunn, verdier, flagg og nasjonalsangen.

Det er Vivekananthan enig i. Bortsett fra at dagen ikke har noe med religion å gjøre.
– På nasjonaldagen er folk fra alle slags kulturer og religioner på gata i Norge. De føler seg som en del av Norge. De bærer det norske flagget selv om de kan gå med sitt eget. Det er Norges og deres nasjonaldag, sier han.
Redaktøren tror at kronikken kan føre til at noen blir mer kritiske til innvandrere.

– Det gjelder spesielt for folk i distriktene. De får bekreftet fordommene sine enda mer. Men det vil ikke endre noe for dem som ikke mener noe i debatten. De som bor i storbyen vil fortsatt se innvandrere overalt. Og det er normalt, sier han.

Hva synes du om denne saken? Skriv en kommentar til oss nedenfor.
Den kan komme på trykk i papiravisen av Klar Tale.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå