Norge
Bildet viser asylsøkeren, forfatteren og samfunns-debattanten Maria Amelie.

Én person avgjorde

Det var en person som bestemte at Maria Amelie skulle pågripes og kastes ut av Norge.

Det var en person i Utlendings-nemnda (UNE) som tok den endelige avgjørelsen om at Maria Amelie skulle sendes ut av landet.

– Dette er en sak nemnd-lederen bestemte selv. Saken til Maria Amelie var ikke spesiell nok til å få utvidet saksbehandling, sier Terje Sjeggestad til kanalen NRK.Han er direktør i UNE .

25-åringen ble pågrepet av flere politifolk fra Politiets utlendingsenhet (PU). Det skjedde like før klokken 23.00 onsdag. Maria Amelie hadde holdt et foredrag på Nansen-skolen i Lillehammer. Der snakket hun om det å være papirløs innvandrer i Norge. Det betyr at hun ikke har person-nummer eller pass i Norge. Nå sitter hun på utlendings-internatet på Trandum i Akershus. Hun er varetekts-fengslet i to uker. Hun sendes trolig ut med tvang før de 14 dagene er over.

– Jeg reiser ikke frivillig. I Norge har jeg jo planer for fremtiden, sier Amelie til nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: – Det er helt absurd

Foreldrene til Maria Amelie tok datteren med seg da de flyktet. De dro fra Kaukasus-området til Finland i 2000. Der fikk de avslag på søknad om asyl. De flyktet videre til Norge i 2002. Familien fikk avslag på asyl-søknaden sin samme år. I 2004 bestemte de seg for å leve i skjul i Norge.

Maria Amelie har bedt om å bli vurdert om asyl-opphold for seg selv, ikke som en del av foreldrenes søknad. Men det er avvist av myndighetene flere ganger. Derfor har ikke Maria Amelie lov til å bo i Norge. Men det finnes en sjanse for å få opphold. Da må hun søke om lov til å jobbe i Norge. Men hun må søke om dette fra utlandet.  Amelie kunne ha søkt om arbeids-tillatelse fra Kausasus-området i Russland. Det er der hun kommer fra.

Norske myndigheter har laget en avtale. De vil sende Maria Amelie i retur til Russland. Russiske myndigheter har undersøkt bakgrunnen hennes. Avtalen ble laget 22. oktober i fjor. Den gjelder bare 90 dager. Det betyr at Maria Amelie må være tilbake i Russland innen neste lørdag, 22. januar. Det skriver nettavisa Dagbladet.no.

Maria Amelie er et forfatter-navn. Hennes virkelige navn er Madina Salamova. I Norge har Amelie blant annet tatt en mastergrad ved NTNU i Trondheim. Som student brukte hun navnet Maria Bidzikoeva.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå