Norge
Tok 28 minutter fra Breivik ringte til han ble tatt
35 minutter etter at han gikk i land på Utøya, ringte Anders Behring Breivik til politiet. Først 28 minutter senere ble han pågrepet.

Anders Behring Breivik ringte politiet 35 minutter etter at han gikk i land på Utøya. Det var fredag 22. juli. Han ba om å bli satt over til en spesial-styrke i politiet. Han ville overgi seg. Breivik fikk ikke snakket med politifolkene. Først 28 minutter senere ble han pågrepet.
LES MER HER: Brevik tilbake på Utøya
Klokka var 17.59 da Breivik ringte politiet. Han kom fram til operasjons-sentralen i Nordre Buskerud politidistrikt. Da sto to politimenn fra politidistriktet på fastlandet ved Utøya. Politiets spesial-styrke Delta var på vei med bil fra Oslo. De var ti minutter unna. Det skriver avisa VG.
– Han sier at han ville presentere seg med fullt navn og at han ville overgi seg. Han ba om å bli satt over til Delta, men så fikk han et svar han ikke forsto. Da ba han om at noenmed myndighet nok til å bestemme skulle ringe tilbake, sier Breiviks forsvarer Geir Lippestad til VG.
I politiets logg står det at «En norsk-talende mann sier at han vil overgi seg til politiet». Ifølge Breiviks forklaring til Lippestad ringte politiet aldri tilbake.
Lippestad sier Breivik ville overgi seg fordi «han følte han hadde gjort nok».
– Han hadde tatt mange nok liv til at det ville bli skrevet nok om det i pressen. Slik ville manifestet hans bli spredt.
Breivik har forklart i avhørene at han ringte politiets operasjons-sentral minst ti ganger. Det var mens han var på Utøya. Han kom bare igjennom to ganger. Årsaken var at det var for mange som ringte samtidig.
LES MER HER: – Vi var ikke for sene på Utøya
Breivik sier at han fortsatte massedrapet på Utøya på «autopilot». Det var etter at han kom gjennom til operasjons-sentralen på Hønefoss. De neste 28 minuttene fant han to grupper med ungdommer som han skjøt. I tillegg skjøt han mot flyktende ungdommer i sjøen.
Klokka 18.26 ringte han igjen til politiet. Han sa at han var klar til å overgi seg. Ett minutt senere ble han pågrepet av Delta-styrken.
Både Lippestad og advokatene til ofrene vil vite hva som ble sagt i telefonsamtalene mellom nød-sentralene og Breivik fredag 22. juli.
– Det har vært uklart hva som ble sagt i samtalene mellom siktede og alarm-sentralen. Derfor har jeg spurt om å få tilgang til opptak av samtalene. Slik kan jeg høre nøyaktig hva som ble sagt av siktede og av alarm-sentralen, sier Lippestad til avisa Aftenposten.
Han sier at opptakene kan bli viktige i straffesaken. Det er dersom Breivik med egne ord sa at han ønsket å overgi seg tidligere enn han gjorde. I tillegg kan opptakene si noe om hans motiv akkurat på tidspunktet han ringte inn, mener Lippestad.
LES MER HER: Ofrenes familier vil ha svar
Det er dessuten viktig å få vite hvordan alarm-sentralene fungerte og om de er tilpasset katastrofer, mener advokaten.
Sigurd Klomsæt er advokat for en som mistet et familiemedlem på Utøya. Han venter også på å få høre opptakene. Han sier at flere av ungdommene mener det er uforståelig at Breivik ikke ble tatt tidligere.