Norge

To døde og to savnet etter uvær

To menn døde og to er savnet etter det kraftige uværet i Sør-Norge søndag.

To menn døde i det kraftige uværet søndag. I tillegg er to menn savnet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Det var full storm og bølger på opptil 20 meter på sjøen utenfor Egersund i Rogaland. Søndag ettermiddag havnet tre unge menn i sjøen.

LES MER HER: Slik var stormen «Berit»

De tre jobbet med å spille inn filmen «Skumringslandet». De var helt ute ved havet ved Stapnes. Der ble de tatt av en bølge og feid på sjøen. Bare én av dem klarte å komme seg inn til land.

Det ble satt i gang en stor redningsaksjon. Men det var vanskelig å lete etter dem. Dykkere fra brannvesenet kunne ikke gå uti sjøen. Det var heller ikke mulig å lete langs land.

I mer enn tre timer lette helikopter og redningsskøyte etter de to. Men til slutt ble søket stoppet uten resultat. De to savnede er 25 og 27 år gamle. Mandag morgen begynner politi og frivillige å lete etter dem igjen.

En mann i 70-årene fra Stord døde av skadene han fikk. Det skjedde etter at båten hans sank ved Huglo mellom Stord og Tysnes i Hordaland. Mannen ble hentet opp av vannet av mannskapet på en ferge. De tok ham med til land. Mannskapet forsøkte å gjenopplive ham. Men de klarte ikke å redde livet hans.

I Bergen ble en mann i 50-årene funnet død. Han ble funnet under et veltet tre søndag kveld. Mannen hadde vært ute på tur med de to hundene sine. Han ble meldt savnet av familien da han ikke kom tilbake som avtalt. Rundt klokka 21.00 ble han funnet død under et veltet tre. Det skjedde i utkanten av et turområde i Fana.

Stormen førte til en rekke skader på ting og flere mindre ulykker. Ferger ble innstilt, veier og broer stengt og Bergensbanen ble sperret av ras.

Uværet har vært kraftigere enn det som var ventet.

– Søndag kveld var vinden kraftigst ved kysten av Rogaland. Enkelte steder har det vært sterk storm. Mellom Sola og Lindesnes har det vært helt oppe i orkan styrke. I Skagerrak er det også meldt om orkan. Det sier stats-meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Etter helgens uvær har forsikrings-selskapene fått inn melding om 500 skader. Skadene er verdt rundt 50 millioner kroner, ifølge Finansnæringens Felles-organisasjon. Tallene kommer sannsynligvis til å stige.

Sterk vind førte søndag til flere mindre ulykker i Sør-Norge. Deler av både Bergen og Stavanger sentrum ble stengt.

I Skagerrak var det søndag opp mot 10 meter høye bølger. Trær veltet i stormen. Saltvann førte til kortslutninger. Det gjorde at 10.000 kunder mistet strømmen i Agder søndag ettermiddag. Det melder kanalen NRK.

Uværet førte også til flere mindre ulykker på sørlandet. I havna i Kristiansand veltet 20 konteinere.

Søndag var flere veier på Vestlandet stengt. Årsaken var mye regn og trær som hadde blåst over ende. De sperret trafikken. Bare i Setesdal skal det ha falt ned 25 trær.

Sotrabroen vest for Bergen ble søndag ettermiddag delvis stengt for trafikk. Årsaken var sterk vind.

I Hardanger gikk det flere ras på grunn av mye regn. Det opplyser Hordaland politidistrikt.

Bergensbanen ble sperret av et 3 meter høyt stort jord- og steinras ved Myrdal stasjon.

– Togene fra Bergen snur på Voss. Togene fra Oslo snur på Ål. Vi vet ikke når sporet kan åpnes igjen. Det sier kommunikasjons-rådgiver Erik Lødding i NSB.

Uværet har også ført til problemer på Sørlandsbanen. Togene er innstilt mellom Kristiansand og Stavanger. Også mellom Nærbø og Egersund på Jærbanen er togene innstilt.

– Det har kommet sjøsprøyt på skinnene. Det fører til et lag av salt som gir signalfeil. De gir falske meldinger om tog på sporet, opplyser Jernbaneverket.

Flere strekninger på jernbanen på Østlandet måtte stenges i perioder søndag kveld. Årsaken var trær som var falt over skinnene.

Siste utgave

På forsiden nå