Norge
Bildet viser en kø med biler. Den første bilen er malt helt rosa.

Handler for milliarder i Sverige

Mange nordmenn handler mat og drikke i Sverige i påsken. Både nordmenn og svensker tjener på det.

– Dagene før påskehelgen selger vi aller mest i hele året, sier Ole Lind til avisa VG. Lind er butikksjef ved matbutikken Maxi mat på Nordby Shoppingcenter. Det er Sveriges største matbutikk. Kjøpesenteret på Nordby ligger på Svinesund i Sverige. Det er rett over grensa for byen Halden i Norge.

I fjor handlet nordmenn for nesten seks milliarder kroner i Sverige. Det skriver nettstedet NRK.no.  Ifølge NRK foregår halvparten av all grensehandel ved Svinesund og i Strömstad. Skjærtorsdag er den store handledagen. Da er det stengt i norske butikker. Men svenskene har åpent. Mange butikker i Sverige har åpent også resten av påska.

Lind forteller at mellom 125.000 og 140.000 kunder er innom butikken hans hver uke. Og de handler mye kjøtt.

– Folk kjøper bacon, karbonade-deig, kyllingkjøtt og brus. Det er nesten halv pris her i Sverige, mener Lind.

Det mest penger å spare på meieri-varer. Det er varer som melk, yoghurt og smør. Det har avisa VG regnet ut. Du kan spare 43 prosent på å kjøpe slike varer i Sverige. Du tjener også mye på å handle kjøtt i nabolandet. Det kan du spare 25 prosent på. Sjokolade, brus og pålegg er billigere. Men sportsvarer er ikke noe særlig billigere, ifølge avisa.

Også i Töcksfors håper de på mange handleglade nordmenn i påska. Töcksfors ligger langs E18 rett over grensa til Sverige. I Töcksfors åpnet et nytt kjøpesenter torsdag før påske. Det er firmaet Conceptor som har laget senteret. De håper at nordmenn skal bruke 700 millioner kroner der i løpet av et år.

– Her skal det være noe for enhver smak, sier Fredrick Jacobsson i Conceptor til NRK.

Men husk at du ikke kan ta med deg store mengder varer hjem fra Sverige. Du kan ta med deg varer som er verdt 3.000 kroner. Det er hvis du har vært ute av Norge i mindre enn 24 timer. Hvis du er borte lenger, kan du ta med deg varer til 6.000 kroner.

Mange nordmenn kjøper også alkohol i Sverige. Alkohol er billigere der. Det finnes også regler på hvor mye alkohol du kan ta med deg. Regler for hvor mye du kan ta med deg finnes på Tollvesenets hjemmeside.

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå