Norge

– 22. juli blir en fin og tung dag

Bjørn Kasper Ilhaug reddet flere ungdommer 22. juli. Ett år etter tenker han fortsatt mye på den dagen.

– For meg har det siste året handlet om 22. juli, sier Ilaug. Han har hytte på Storøya i Tyrifjorden, og der var han 22. juli i fjor.

Ilaugs historie starter litt over klokka 18.00 fredag 22. juli. Da ringte en kompis til ham og sa at «noe er på gang» på Utøya. Ilaug tok på seg hjelm og flere lag med klær, før han dro ned til Storøya båthavn. Så kjørte han ut med en båt han fikk låne av en venn.

I tre runder kjører Ilaug ungdommer med båt fra Utøya til Utvika.
– Det var en ekstrem situasjon. Jeg husker det var så stille. På en tur fylte vi båten helt til randen. Jeg kunne ikke ta med de siste fire som var på land. Blikket til dem som måtte være igjen, det kommer jeg aldri til å glemme, sier Ilaug.

Etter den tredje runden stoppet motoren på båten.
– Jeg fikk ikke start på båten igjen, og jeg forstod at jeg hadde gjort det jeg kunne, sier han.

I dagene etter terror-angrepene snakket Ilaug med flere aviser og TV-kanaler. Særlig utenlandske.
– 23. juli var jeg på den amerikanske TV-kanalen CNN. Jeg snakket med mye utenlandsk presse. Jeg syntes det var fint å få fortelle historien min. Folk hadde et stort behov for å få vite hva som hadde skjedd. Samtidig hjalp det meg å snakke med mediene, sier han.

Ilaug forteller at det siste året har vært tøft for ham.
– Jeg har aldri grått så mye som det siste året, sier han.

22. juli er det ett år siden terror-angrepene på Utøya og i Oslo. Ilaug mener dette blir en viktig dag.
– Det er en dag for å minnes de fantastiske unge personene som ble drept, de som lever videre med skader og familie og venner. Disse unge menneskene hadde så mye ugjort, sier Ilaug.

Han tror markeringen blir fin, men også tung.
– Jeg må innrømme at jeg gruer meg litt. Det blir en tung dag, men jeg tror nok også det blir en fin dag. Jeg ønsker å dele denne dagen med andre. Jeg skal også gå i en kirke for å minnes, sier han.

Det siste året har det vært mye om terror-saken i aviser, på internett og på TV. Det har gjort det vanskelig å tenke på noe særlig annet enn angrepene, sier Ilhaug.
– Det har vært så mange forskjellige faser. Nå som rettssaken er over kan vi la staten ta seg av han som er skyld i terroren. Jeg har full tiltro til systemet, sier han.

Ilaug var i Oslo tingrett under halve rettssaken mot Anders Behring Breivik. Nå har han store forventninger til rapporten 22. juli-kommisjonen skal lage.
22. juli-kommisjonen er en gruppe som skal diskutere alt som skjedde under terror-angrepene. De skal se på både angrepene, politiets arbeid og rednings-arbeidet. Rapporten skal komme 13. august.

LES MER HER: Skal gi svar om terror-angrepene

– Alt må på bordet. Det er viktig å gå videre, og det kan vi ikke med mindre vi får alle fakta om det som skjedde. Alle spørsmål vi ikke får svar på blir som en bremsekloss. De hindrer oss i å komme noen vei, mener han.

LES MER HER: Ofrenes familier vil ha svar

Ilaug sier at alle menneskene som var med på arbeidet 22. juli gjorde sitt aller beste. Det gjelder både politfolk og rednings-tjensten. Men det var tydelig at noe var galt med systemet for hvordan slike situasjoner skal løses.

Ilaug håper at rapporten fra 22. juli-kommisjonen sier noe om hvem som har ansvaret for det. Han mener det blir enklere å tilgi de feilene som ble gjort 22. juli dersom de som gjorde dem faktisk innrømmer at ting kunne vært gjort bedre.
– Jeg tror det ligger mye tilgivelse i det å innrømme feil, sier han.

Ilaug har ikke jobbet slik han pleide etter 22. juli. Nå har han tro på at tiden framover vil bli lettere.
– Ettårs-dagen, dommen i saken og rapporten er alle ting som gjør at vi sakte, men sikkert legger saken bak oss. Ting blir oppklart og vi kan gå videre, sier han.

Han mener likevel det er viktig å aldri glemme.
– Vi må komme oss videre. Men vi må ta dette med oss på veien og minnes de døde i respekt. Personlig har jeg fått mange gode venner ved Utvika camping, både folk fra Norge og utlandet. Reaksjonen i samfunnet etter angrepet ga meg håp. Jeg har tro på at vi går en lysere høst i møte, sier han

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå