Norge

Frigir 22. juli-forklaringer

Sju forklaringer om 22. juli er ikke hemmelige likevel. Det bestemte Kultur-departementet torsdag. Nå kan alle lese hva Knut Storberget og Grete Faremo sa til 22. juli-kommisjonen.

Riksarkivet ville at det politikerne sa om 22. juli skulle være hemmelige. Det gjaldt det de forklarte til gruppa som gransket hva som ble gjort før og etter terror-angrepene. Men Kultur-departementet bestemte at flere forklaringer skulle gjøres offentlige. De la ut sju forklaringer på sin nettside. Dermed kan alle lese hva blant andre Knut Storberget og Rigmor Aasrud sa. Storberget var justisminister 22. juli i fjor.

22. juli-kommisjonen er en gruppe som har sett gjennom alt som skjedde under terror-angrepene i Oslo og på Utøya. Det gjelder både selve terror-angrepene, politiets arbeid og rednings-arbeidet.

LES MER HER: – Mye sviktet 22. juli

Flere ledere og politikere måtte forklare seg for gruppa. Det de sa, har vært hemmelig. Men torsdag bestemte Kultur-departementet at sju av forklaringene skal bli gis ut. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Statsminister Jens Stoltenbergs forklaring er allerede gjort kjent. De seks andre er statsrådene Knut Storberget, Grete Faremo, Rigmor Aasrud, Heidi Grande Røys og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Også det statssekretær i Justisdepartementet Eirik Øwre Thorshaug sa, er åpent. Bare noe av det de sa, var for hemmelig til å gjøres kjent.

Knut Storberget var justisminister 22. juli i fjor. Han sluttet som justisminister 11. november. Forklaringen hans er på 28 sider. Storberget sier blant annet at han snakket ofte med Politiets sikkerhets-tjeneste (PST). Han skjønte ikke hvorfor PST ikke endret til økt trusselnivå. Årsaken var at PST sa at det var større fare for at et angrep kunne skje. Men de ville likevel ikke heve trusselnivået.
– Han syntes det var en vanskelig diskusjon, står det i papirene til 22. juli-kommisjonen.

Rigmor Aasrud var ikke klar over at hun hadde ansvar for tryggheten i Regjerings-kvartalet. Det skriver nettstedet nrk.no. Aasrud var leder for Fornyings-departementet (FAD). I 2006 ble det bestemt at FAD skulle ha ansvaret for tryggheten i Regjerings-kvartlalet. Men dette visste ikke Aasrud. Det ble klart da hun snakket med 22. juli-kommisjonen.

LES MER HER: Slik ser det ut i høyblokka

Aasrud har også tidligere fått kritikk. Det gjaldt planene om å stenge Grubbegata. Det var i denne gata at Anders Behring Breivik parkerte bilen med bomba. Allerede i 2004 ble det bestemt at Grubbegata skulle stenges. Likevel ble det ikke gjort.

Anniken Huitfeldt er kulturminister for Arbeiderpartiet (Ap). Hun sier at de kunne ha bestemt at dokumentene skulle holdes hemmelige. Men at hun har valgt å gjøre dem kjent. Huitfeldt mener at disse sju personene må være forberedt på at mye av det de sa, blir gjort kjent. Det er fordi de representerer folkene som bor i Norge.

Men noen forklaringer er likevel fremdeles hemmelige. Det gjelder blant annet Ingelin Killengreen. Hun var tidligere politidirektør. Også det Øystein Mæland og Janne Kristiansen sa, er fortsatt hemmelig. Øystein Mæland sluttet nylig som politidirektør. Janne Kristiansen var tidligere sjef for PST.

LES MER HER: Mæland slutter som politidirektør

– 22.juli-kommisjonen har kunnet gi et unikt bilde av situasjonen blant annet fordi alle som har forklart seg, har vært åpne, sa Huitfeldt.
I fremtiden skal andre forklare seg for slike kommisjoner. Da er det viktig at de er like åpne. Derfor blir ikke disse forklaringene gjort kjent, forklarer hun, ifølge NTB.

Siste utgave

På forsiden nå