Norge

Stanser utsendelse av asylbarn

Norske myndigheter stanser utsendelse av enslige asylbarn. Det gjelder barn som skulle sendes til andre land i Europa.

Enslige aylsøkere som er barn blitt sendt tilbake til landet de først søkte asyl i. Det har vært praksis i Norge siden 2008. I juni sa Europadomstolen at dette ikke var lov. Nå har Norge sluttet å sende barna tilbake til det første europeiske landet de kom til. Det melder kanalen NRK.

Stansen i utsendelsen er midlertidig. Justisdepartementet opplyser at myndighetene vil se an følgene av endringene. I mellomtiden jubler organisasjonen Redd Barna. De jobber for barns rettigheter.

– Dette er et veldig viktig skritt i rett retning for de ungene det gjelder. Det vil føre til at unger som trenger det, får en skikkelig god og grundig behandling av saken sin i Norge. Det er vi veldig glad for. Det er helt rett av Norge å gjøre det, sier Janne Raanes. Hun er leder av Norgesprogrammet i Redd Barna. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Asyladvokat Arild Humlen mener stans i returer kun blir for en kort periode. Han ber politikerne til å lage tydeligere regler. Det er for å sikre barns rettigheter i utlendingsloven.

Hver tiende enslige mindreårige asylsøker som kommer til Norge uten foreldre, er også registrert i andre land i Europa. Det viser tall fra utlendingsdirektoratet (UDI).

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå