Norge

Flytevest med barn i båten

Regjeringen og SV vil øke sikkerheten for barn i båt. Derfor ønsker de å påby bruk av flytevest i båter der det er barn.

Arbeiderpartiet ønsket at det skulle bli påbudt med flytevest. Det skulle gjelde for alle som kjørte båter som var under 8 meter lange. Det fikk ikke flertall i Stortinget. Nå støtter isteden regjeringen et forslag fra Sosialistisk Venstreparti (SV). Det er blant annet at alle skal bruke flytevest i båter med barn om bord.

– Høyre og Frp er enige om at vi skal støtte SVs forslag, sier Ove Bernt Trellevik. Han er talsmann for maritim næring i Høyre.

SVs forslag gjelder alle båter under 8 meter med barn om bord. Det har ingen ting å si om det er en motorbåt, seilbåt eller robåt, sier han.

Regjeringen skal også se på hva annet som kan gjøres bedre sikkerhet til sjøs. De skal vurdere å senke promillegrensen for folk som kjører båter under 15 meter. Grensen skal senkes fra 0,8 promille til 0,2 promille. De foreslår også egne kurs for skippere av raske båter.

SV mener det er viktig å ikke innføre påbud som begrenser folks frihet. Det er med mindre det dreier seg om handlinger som skader andre.

– Lovforslaget slik det var, ville påby bruk av redningsvest når du pilker i ei saktegående snekke. Mens folk kunne cruise rundt så fort de ville i en skjærgårdsjeep. Og da uten redningsvest. Det var så lenge båten din var over 8 meter, sa SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Han understreker at barn trenger et spesielt vern.

Øyvind Korsberg fra Fremskrittspartiet er også nestleder i næringskomiteen. Han mener SV tar problemet med drukning på alvor.

– Forslaget gir regjeringen lov til å utrede forslagene. De skal se på hva som skal til for å forebygge drukning, sier Korsberg til NTB.

I 2011 laget Næringsdepartementet en arbeidsgruppe. Der var det folk fra Politidirektoratet, Redningsselskapet og NHO Reiseliv. De mente at det bør være påbudt å bruke redningsvest i fritidsbåter.

Siste utgave

På forsiden nå