Norge

– Folk kan miste tilliten til politiet

Folk kan bli skeptiske til politiet etter Monica-saken og Shilan-saken. Det tror politimestre.

Åtte år gamle Monica ble funnet død i 2011. Politiet mente det var et selvmord. De ville ikke etterforske saken mer. 39 år gamle Shilan Shorsh døde i en brann. Også denne etterforskningen ble avsluttet.

En etterforsker undersøkte Monica-saken på nytt. Han møtte motstand. Men han sørget til slutt for ny etterforskning fra politiet. Monicas stefar ble siktet for drap. Også Shilan-saken etterforskes nå på nytt.

LES MER HER: Tatt for drap på åtte år gammel jente

Begge hendelsene var i Hordaland. Politimesteren i Hordaland innrømmer at folk i fylket ikke stoler like mye på politiet nå. Det skriver avisa VG.

– Jeg forstår at folk stiller spørsmål ved arbeidet vårt. Vi gjør det vi kan for å reparere tilliten, sier Geir Gudmundsen. Han er politimester i Hordaland.

Men også andre steder i landet vil politiet miste tillit. Det tror Arne Jørgen Olafsen. Han er politimester i Follo politidistrikt i Akershus.

– Slike saker får ikke bare betydning i politidistriktet det gjelder, sier han til VG.

LES MER HER: Mindre tillit til politiet

Avisa har spurt ti politimestre om saken. Fem svarer at de tror folk kan ha mindre tillit til politiet. Tre sier at de ikke tror tilliten blir ødelagt.

– Jeg tror ikke disse to sakene ødelegger tilliten over tid, sier Rune Bård Hansen. Han er politimester i Vestfold.

Flere politimestre sier også at folk i Norge har stort tillit til politiet. Etter terroren 22. juli 2011 fikk politiet kritikk.

– Men målinger viser at tilliten ikke falt så voldsomt som man skulle tro. Det viser at enkeltsaker kanskje ikke påvirker så mye, sier Olafsen.

Siste utgave

På forsiden nå