Norge

Oslo-elever gjør det best

Elevene i Oslo og Akershus er flinkest i matte, lesing og engelsk. Jenter er flinkere i lesing, mens gutter er bedre i regning.

Det er ofte elever i de store kommunene som gjør det best på de nasjonale prøvene. Elever over hele landet er testet gjennom disse prøvene. Tirsdag ble det klart at elevene i Oslo og Akershus har det høyeste gjennomsnittet. Elevene gjør det best i landet i både matte, lesing og engelsk. Elevene i Finnmark gjør det dårligst.

– Det er enda bedre enn vi kunne håpe på. Det er utrolig hyggelig å se. Det viser helt tydelig at arbeidet som gjøres i osloskolen, bringer resultater for elevene, sier Anniken Hauglie til nyhetsbyrået NTB. Hun er byråd for skole i Oslo.

De aller fleste skoler i landet ligger rundt det nasjonale gjennomsnittet på 50 poeng. Oslo fikk 53 poeng.

Det viser seg også at jenter er flinkere enn gutter til å lese. Gutter gjør det bedre i regning. I engelsk er det likt.

Men resultatene bør ikke brukes til å lage lister over hvilke skoler som er best. Det mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han ønsker heller at hver skole skal bruke resultatene til å snakke om hvordan de underviser elevene. De kan snakke om hva de kan gjøre bedre hos seg selv.

Flere steder hevdes det at elever blir «drillet» i prøvene på forhånd. Slik vil skolen gjøre det godt. Men byråden i Oslo mener dette ikke har vært et problem.

– Det er ikke negativt å pugge, du må pugge for at ting skal sitte. Men det at elever drilles til å takle prøvene, det er jeg ikke enig i, sier Hauglie.

Resultatene ligger på nettstedet skoleporten.no.

Siste utgave

På forsiden nå