Norge

Synger om dem som døde

Artisten Numa synger sangen «Atlantis» under TV-aksjonen. Sangen handler om afrikanere som har dødd på havet, på vei til Europa.

– Faren min kom til Europa på den måten. Det var 30 år siden, sier Numa Edeman til nyhetsbyrået NTB.

TV-aksjonen er en aksjon som sendes på kanalen NRK1. Det skjer på søndag. I tillegg samler 100.000 bøssebærere inn penger.

I år får organisasjonen Røde Kors pengene. De vil hjelpe folk i flere land. Blant annet i Syria og Irak. Mange artister og kjendiser deltar under aksjonen hvert år.

Numa synger i musikk-sjangeren soul. Han er halvt nigeriansk. Han bruker musikken til å si noe om det han synes er viktig. Som å synge en låt til flyktningene fra afrikanske land.

– De har reist slik i mange tiår. Lenge før mediene begynte å skrive om det. Mange har dødd, sier Numa til NTB.

– Ingen spurte hva flyktningene het. De ble bare kalt lykkejegere.

Numa mener det er å gjøre narr av dem. Han sier de er desperate. De drar fra noe og risikerer livet på den aller farligste ruten.

– De har ikke fått den oppmerksomheten de fortjener, sier Numa. Han fikk ideen til sangen da han så ut av vinduet på øya Kreta i Hellas. Han mener sangen er den viktigste han har skrevet.

TV-aksjonen har blitt sent siden 1974. Artisten Aurora har laget den offisielle TV-aksjonslåta «Runaway». Hun skal spille denne under sendinga på søndag. Andre artister er Hellbillies, Sivert Høyem, Big Bang, Jørn Hoel og Ane Brun.

Under sendinga kan man kjøpe ulike ting og opplevelser. Alle pengene går til aksjonen. Blant annet kan du kjøpe en rolle i TV-serien Skam. Du kan også kjøpe middag med programlederne i radioprogrammet Radioresepsjonen eller bokseren Cecilia Brækhus sin bokse-kåpe. Designer og skuespiller Jenny Skavland leder salget på TV.

Helene Sandvig og Misgina Ghebremeskel er programledere for TV-aksjonen.

Det blir også kongelig besøk. Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit skal være til stede under sendingen.

Siste utgave

På forsiden nå