Norge

Ny stiftelse skal kjempe mot sosial kontroll

Komiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman Gaarder skal lede en ny stiftelse. Den skal kjempe mot æreskultur og sosial kontroll.

– Vi er klare for oppgaven. Tiden er overmoden for å samle alle gode krefter i arbeidet mot skamvold og negativ sosial kontroll, sier Shabana Rehman Gaarder til nyhetsbyrået NTB.

Hun er leder i en ny stiftelse. Den skal kjempe mot æreskultur og sosial kontroll i minoritetsmiljøer. Forfatter Amal Aden og skuespiller og filmskaper Iram Haq er også med i stiftelsen.

– Jeg er ufattelig glad og stolt. Stiftelsen skal blant annet fokusere på menneskers rett til å bestemme over sitt eget liv. Folk skal få bestemme hvem de velger som kjæreste og hvordan de velger å leve sitt sexliv, sier Haq.

Haq er aktuell med filmen «Hva vil folk si». Den handler om sosial kontroll og ære.

LES MER: Møt en som hjelper unge som opplever sosial kontroll. 

Stiftelsen heter «Født fri». Den skal få penger fra statsbudsjettet, lover partiet Venstre.

– Dette handler om å heie på de rette folka, sa Trine Skei Grande til NTB. Hun er leder for Venstre.

Hun møtte de tre kvinnene på Stortinget for en uke siden.

Grande sa at Venstre vil kreve 5 millioner kroner til et nytt nettverk mot sosial kontroll. Partiet forhandler for tiden med Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti om neste års statsbudsjett.

Amal Aden er glad for at ulike personer og miljøer nå samles i en stiftelse. Aden er norsk-somalisk forfatter og aktivist.

– Dette gir håp om at ungdom kan rive seg løs fra negativ sosial kontroll og undertrykkelse. Å få støtte for dette betyr enormt mye. Det har vært en ensom kamp lenge, sier hun.

Stiftelsen skal arbeide for likestilling mellom folk, uavhengig av kjønn, tro og bakgrunn. Stiftelsen skal delta i debatter. Den skal også støtte frivillig arbeid og kulturelle aktiviteter.

– Med politisk støtte og midler kan vi arbeide enda mer effektivt uten å bli utbrent. Frivillig arbeid og aktivisme har kostet mange av oss mye krefter. Nå har vi fått nytt håp, sier Rehman Gaarder.

Mer fra Norge

På forsiden nå