Norge
Bildet viser terrasse-blokker på Stovner i Oslo. Natteravnene i bydelen er bekymret for barn og unge som bor der.

Bekymret for narko og våpen blant barn

Barn og unge røyker hasj, går med kniv og selger dop. Det skjer i Stovner bydel i Oslo, ifølge Natteravnene.

Natteravnene i Stovner bydel i Oslo er bekymret. Det har sendt en bekymrings-melding til Oslo kommune. Natteravnene ser barn og unge under 18 år som røyker hasj, går med kniv og selger dop.

– Vi har aldri før hatt så mange sinte ungdommer som vi har nå, sier Annstein Garnes til avisa Klassekampen. Han er leder av Vestli Vel og natteravn.

Natteravner er voksne frivillige som passer på i nabolag om kvelden og natten.

I meldingen til kommunen ramser natteravnene opp disse situasjonene:

«9-åring som røyker hasj. 15-åring på stoffet METamfetamin. Ungdommer i alderen 12–13–14 år opp til 18 år som selger dop. De sier at de skylder så mye penger at de ikke ser annen utvei enn å selge. Ungdommer som har på seg kniver og skytevåpen. Det brenner igjen biler i bydelen.»

– De to siste ukene har vi hatt fire bilbranner her, sier Garnes.

Han sier det går stadig verre med en liten gruppe.

– Det er rundt 50 ungdommer. Blant dem er det mellom åtte og ti verstinger. De bruker dop, truer og kan bruke vold, sier han.

Foreningen Stig gård driver tiltak i nærmiljøet på Haugenstua i Stovner bydel. De sendte en bekymrings-melding til partigruppene i bystyret 12. februar. Den har Klassekampen fått se. Her kommer de med svært sterke advarsler:

«Vi vil derfor advare om at forsøk på drap blant ungdommer i Oslo kan skje. I verste fall kan vi få henrettelser blant ungdommer i Oslo», står det i brevet. Der ber de om et møte med byrådsleder Raymond Johansen.

John Roger Lund leder enhet øst i politiet. Han har sett rapportene fra Natteravnene. Han sier at politiet ikke kan bekrefte alle opplysningene, som at niåringer røyker hasj.

– Når det er sagt, så er politiet bekymret for enkelte ungdommer i Stovner bydel. Vi prøver å følge ekstra godt med på disse og få dem ut av kriminalitet, sier han til Klassekampen.

Mer fra Norge

På forsiden nå