Norge

Ber regjeringen lytte til folks mening

Kommunalminister Monica Mæland må svare i Stortinget. Vil hun lytte til folks mening om sammenslåingen av Troms og Finnmark?

14. mai stemmer er det folkeavstemning i Troms og Finnmark. Folk skal si sin mening om et felles fylke. Regjeringen har bestemt at fylkene skal slå sammen. Men hva hvis folk ikke ønsker det? Det må kommunalminister Monica Mæland svare på. Hun møter i Stortinget tirsdag.

– Jeg tror 90 prosent kommer til å si nei i folkeavstemningen. Vår vilje og våre meninger må bli tatt hensyn til. Vi bor jo i Norge, ikke i et diktatur, sier Geir Adelsten Iversen til nyhetsbyrået NTB. Han er med i Senterpartiet (Sp) for Finnmark.

Sammenslåingen av Troms og Finnmark blir første sak i Stortinget tirsdag. Iversen forklarer at dagens Finnmark alene er på størrelse med Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust-Agder til sammen.

– Avstandene er jo egentlig helt vanvittige, sier Iversen.

Det tar 11 timer å kjøre bil fra Sørvær i Hasvik kommune til Kirkenes. I bil fra Oslo tar det 10,5 timer til grensa mellom Trøndelag og Nordland.

– Så skal vi i tillegg få hele Troms å forholde oss til. Iversen er usikker på hvem som gidder å bruke tid på å representer et slikt stort fylke.

Det sitter fem personer fra Finnmark på Stortinget. De mener at Mæland må ta finnmarkingene på alvor.

– Det er et enormt engasjement. Folk er opprørt og forbannet. Vår historie og bakgrunn har vært fortiet og nedvurdert. Skal også vår vilje og våre ønsker om framtida også trykkes ned? Eller vil Mæland lytte til det folkelige opprøret? spør Iversen.

Det har vært mye bråk om sammenslåingen fra før. Først var det bråk rundt avtalen. Politikere i Finnmark og Troms var uenige. Så ble de enige. I forrige uke fortalte hun at Troms får flest folk i en gruppe. Denne gruppa skal forberede sammenslåingen av Troms og Finnmark. Det er fortsatt usikkert hvem som blir med i gruppa for Finnmark.

Mer fra Norge

På forsiden nå