Norge

Ber skolene være obs på tvangsekteskap

Regjeringen har sendt brev til alle skoler. De ber dem være obs på tvangsekteskap i sommerferien.

Skolene bør følge ekstra godt med nå som sommerferien nærmer seg. Da er det fare for at noen elever kan bli giftet bort mot sin vilje. Eller de kan bli tvunget til å være i utlandet ufrivillig. Det skriver regjeringen i et brev til alle landets skoler.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner har skrevet under brevet. Det har også barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland.

– Sommerferien er en tid hvor mange reiser til utlandet. For noen ungdommer og barn innebærer det at de blir utsatt for tvangsekteskap, trusler og vold. Eller de blir etterlatt i utlandet mot sin vilje. Det kan vi ikke akseptere. Vi må samarbeide for å hindre at dette skjer, sier Sanner.

Tirsdag kommer det også en ny film. Det er i forbindelse med en kampanje mot tvang og negativ sosial kontroll. Filmen er rettet mot unge som står i fare for å bli giftet bort mot sin vilje i utlandet. Den kommer på nettsamfunnene Facebook, Instagram og Snapchat. Den leder til nettsiden dittegetvalg.no. Den forteller hvem du kan kontakte dersom du er bekymret på egne eller andres vegne. Kampanjen har tidligere kommet med flere filmer om sosial kontroll.

Her kan du lese Klar Tales intervju med en minoritets-rådgiver. 

Brevet er også sendt til alle landets kommuner, fylkeskommuner og fylkesmenn. Regjeringen ber de som jobber i offentlige etater om å være ekstra oppmerksomme. De bør følge med på unge i som står i fare for å bli tvunget. De som jobber med de unge bør prøve å hindre at ungdommene reiser. Det gjelder dersom de er alvorlig bekymret.

Det er forbudt å gifte bort noen med tvang. Det gjelder når noen blir presset til å gifte seg. Det kan for eksempel skje ved sterkt psykisk press.

– Vi vil minne alle som møter barn og unge i arbeidet sitt om å følge ekstra godt. Vær obs på unge som kan være i faresonen for å bli utsatt for tvang. Både skole, helsesøster og barnevern er viktige aktører, sier Helleland.

Mer fra Norge

På forsiden nå