Norge

Hvorfor bruker Kina data-angrep mot Norge?

Mange land spionerer på hverandre. De bruker data-angrep for å skaffe informasjon. – Når land blir mer digitalisert, blir følgene av slike angrep større, sier ekspert.

– Spionasje er ikke nytt. Det er noe land i verden har drevet med lenge. Land spionerer på hverandre for å få tak i hemmeligheter. Det kan for eksempel være informasjon om industri eller militære strategier. Men internett har gjort det mulig å spionere på andre måter, sier Karsten Friis til Klar Tale. Han er seniorrådgiver i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Onsdag kom nyheten om at det norske selskapet Visma var hacket. Angrepet skal være gjort fra Kina. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Data-angrep mot Norge foregår hele tiden. Vi er avhengig av at angrep blir oppdaget tidlig. Hvis ikke kan det få alvorlige følger. Norge klarer ikke å oppdage angrep like raskt som andre land. Storbritannia og Nederland er bedre på datasikkerhet. Landene hjelper Norge å oppdage angrep, forteller Friis.

Norge jobber hele tiden med å bli bedre på dette.

– Blant annet åpnet et Nasjonalt cyber-sikkerhetssenter i høst. Senteret jobber med å stoppe data-angrep mot Norge, sier Friis.

Onsdag advarte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om å samarbeide med selskapet Huawei. Det skriver avisa VG. Selskapet er kinesisk. Det leverer utstyr til telekommunikasjon. Det har vært planer om at Huawei skal være med å bygge ut 5G-nettet i Norge. Kina samarbeider ikke med Norge om data-sikkerhet.

Det finnes en fare for at Huawei kan gi hemmelig informasjon til kinesiske myndigheter, mener PST.

Derfor mener de Norge ikke skal samarbeide med Huawei. Det skriver nettstedet E24.

– 5G-nettet blir ekstra viktig framover. Da vil vi blant annet ha biler som kan kjører uten sjåfør. Bilene vil være koblet til 5G-nettet. Da må vi være sikre på at nettet er trygt, sier Friis.

En av de verste følgene av et data-angrep er at noen skrur av strømmen, mener han.

– Det kan for eksempel skje i en krig. Angrep kan også bli brukt for å ramme sykehus, flyplasser og systemer for kommunikasjon. Når land blir mer digitalisert, blir følgene av slike angrep større, sier Friis.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå