Norge

Ett legefirma gjør alt når utlendinger må reise ut

Når asylsøkere skal sendes ut av Norge med tvang, må de sjekkes. Ett legefirma sjekker både helsen og sier at folk kan fly.

Det er betenkelig, mener Rådet for legeetikk og Sivilombudsmannen. De reagerer på at myndighetene bruker ett firma til å sjekke om helsa er bra nok hos dem som skal transporteres ut. Samtidig lager legefirmaet en attest. Den sier at folk kan flys ut fra Norge. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Det er Politiets utlendingsenhet (PU) som bruker det samme legefirmaet ved tvangsutsending. Det er Legetjenester A/S. Legefirmaet vurderer folk som skal sendes ut. De hjelper også til under selve returene.

– Det kan stilles spørsmål ved om legen er uavhengig. Det gjelder nå legen både godkjenner hvem som kan flys ut, og når legen selv sier ja til oppdraget. Det er svært godt betalt, sier Svein Aarseth til NTB. Han leder Rådet for legeetikk.

PU bruker Legetjenester A/S som eneste firma til å gjøre slike oppdrag. Selskapet ledes av legen Gunnar Fæhn. Fæhn har fått kritikk etter utsending av familien Abbasi. Moren var bevisstløs under utsendingen. Transporten ble stanset i Tyrkia. Barna ble sendt tilbake til Norge da Afghanistan nektet å ta dem inn.

Fæhn har skrevet en SMS til NTB. Han sier at han vet meget godt hva Aarseth mener om sammenblanding av roller. Han sier at det er helt opp til ham å mene det. Fæhn skriver også at Legetjenester A/S bistår PU i én tvangsutsending i året. De er med på vurderingen når folk med dårlig helse skal sendes ut.

Sivilombudsmannen skal ta vare på oss i møtet med myndighetene. Etaten er spesielt opptatt av vanlige folks rettigheter.

I 2015 sa Sivilombudsmannen fra. Da mente de at helsetjenestene fra Legetjenester A/S ikke var uavhengige. Da var det nettopp det at selskapet sier at folk kan fly, som Sivilombudsmannen reagerte på.

Sivilombudsmannen anbefalte politiet (PU)å lage en ny og uavhengig ordning. I 2017 snakket PU om å lage en ny ordning med kommunene. Men det har foreløpig ikke skjedd. Legetjenester A/S skal jobbe for myndighetene ut 2019.

Legetjenester A/S har svart på kritikken fra Sivilombudsmannen.

– Politiet må selv velge hvordan de vil skaffe helsetjenester. Kontrakten utløper om et halvt år, ja. Hva som skjer etter det må PU svare på, skriver Gunnar Fæhn til NTB.

Slik loven er, kan ikke politiet få kommunene til å gjøre disse helsetjenestene. Det sier Helse- og omsorgsdepartementet.

Politiets Utlendingsenhet sier at de har gjort endringer. De skal gjøre rollene klarere mellom politiet og folk som er helsepersonell. Det sier Kristina Vee Lægreid. Hun leder PUs utlendingsinternat på Trandum. Hun viser til at Fylkesmannen har merket seg forbedringene.

Helsetjenester bør gjøres mye mer uavhengig. Det mener Rådet for legeetikk, Legeforeningen, Psykologforeningen og Sivilombudsmannen. De ber om at kommunen overtar.

– Abbasi-saken viser hva slags rolle leger skal ha i innvandrings-politikken. Det gjelder både når folk skal sendes ut, og at de gir få helsetjenester til flyktninger som ikke kan vise hvem de er, sier Svein Aarseth i Rådet for legeetikk.

Fæhn er klaget inn for Rådet for legeetikk. Det er advokaten til familien Abbasi som har gjort det. Årsaken er at Fæhn har skrevet innlegg på nettsider som er kritiske til innvandrere. Det har mediene Ny Tid, Adresseavisen og Klassekampen skrevet om.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå