Norge

Ulykken skjedde trolig under øvelseskjøring

To personer døde etter at en bil havnet i vannet i Svolvær. Ulykken skjedde trolig under øvelseskjøring, ifølge politiet.

Lørdag havnet en bil i vannet i Svolvær i Nordland. En mann og en ung kvinne er døde etter ulykken. Den skjedde trolig under øvelseskjøring, sier politiet. Autovernet på kaia var ødelagt.

– Det er en tragisk sak, sier Ketil Utne Finstad-Steira. Han er politistasjons-sjef.

Han sier at politiet fortsatt er tidlig i etterforskningen. Men mye tyder på at de tre var ute og øvelseskjørte. Det var da ulykken skjedde.

Autovernet på kaia var ødelagt da ulykken skjedde. Det bekrefter både politiet og Statens vegvesen.

– Autovernet var nede. Det fungerte ikke som et gjerde skal gjøre, sier Finstad-Steira til kanalen NRK.

Han sier at dette er noe politiet nå undersøker.

– Vegvesenet har fått beskjed flere ganger om at autovernet lå nede. Vi må finne ut hva som har skjedd, sier han.

Statens vegvesen har fått beskjed om autovernet flere ganger. Det bekrefter de. Autovernet ble ødelagt under brøyting i vinter. Det skulle ha vært fikset i mai eller juni. Det sier ifølge avdelingsdirektør Geir Jørgensen i Statens vegvesen i Midtre Hålogaland.

Det er uklart hvorfor dette arbeidet ikke er blitt utført.

– Det kan ha å gjøre med kapasitet. Men også at det på sommerstid kan være vanskelig å komme til her. Årsaken er sommertrafikk og mange parkeringer, sier Jørgensen.

I tillegg til de to som døde, er en kvinne i slutten av 30-årene alvorlig skadd. Hun er innlagt på Universitets-sykehuset Nord-Norge. Tilstanden hennes er stabil, sa sykehuset søndag.

Ulykken gikk ut over to familier fra det somaliske miljøet i Svolvær. Mor og datter kommer fra samme familie. Mens mannen er fra en annen familie, ifølge Finstad-Steira.

Datteren døde søndag kveld. Natt til mandag døde mannen. Han var i midten av 30-årene. Kommunens kriseteam tar vare på familiene.

Alle de tre ble hentet ut av bilen etter at den havnet i sjøen. Politiet fikk melding om ulykken klokka 20 lørdag. Et kvarter senere var en redningsskøyte og brannmannskaper med dykkere på plass.

Saken har gjort inntrykk på rednings-mannskapene, ifølge Finstad-Steira.

– Det er mange som har gjort en innsats for å berge liv. Det er en tøff sak for alle som var med, sier han.

Bilen de tre satt i, kjørte gjennom autovernet på fergekaia. Så havnet den ut i vannet. Bilen ble funnet på 7 meters dyp, 25 meter fra land. Søndag ble bilen heist opp.

Alle tre bodde i Vågan kommune i Svolvær.

Politiet og Statens vegvesen har undersøkt bilen sammen.

– Vi har undersøkt om det er noen tekniske feil. Vi venter på en rapport fra Vegvesenet, sier Finstad-Steira.

Trolig vil de få en foreløpig rapport tirsdag.

Politiet avhørte vitner søndag. Nå skal de gå gjennom disse avhørene.

Siste utgave

På forsiden nå