Norge

Helikopter-selskapet skal etterforskes

Selskapet Helitrans skal etterforskes etter ulykken i Alta. Det har statsadvokaten bestemt.

Politiet i Finnmark har fått ordre om å etterforske selskapet Helitrans. Det er etter at et helikopter styrtet i Alta i Finnmark lørdag. Seks personer døde i ulykken.

Politiet skal blant annet sjekke selskapets luftfarts-tillatelser. De skal sjekke om det er noen begrensninger i tillatelsene til å fly. Politiet skal også undersøke sertifikater og teknisk tilstand hos selskapet. Det sier førstestatsadvokat Lars Fause til avisa Altaposten.

Ordren kom bare timer etter ulykken som skjedde lørdag kveld.

Fause sier at de ikke mistenker at Helitrans har gjort noe galt.

– Vi har ingen grunn til å tro at de ikke har ting på stell. Men vi må likevel sjekke alt. Vi vet ikke sikkert hva som skjedde. Og seks personer mistet livet, sier Fause.

Richard Simonsen er daglig leder i Helitrans. Han sier han vil hjelpe til. Det vil han uansett hvilke myndigheter som ønsker å etterforske dem.

– Vi har ingenting å skjule i selskapet, på noen som helst måte. Det sier han til Altaposten.

Politiet vet hvilken rute helikopteret fløy. Det sa de under en pressekonferanse mandag. Dette var ikke en fastsatt rute.

Helikopteret brukte en GPS-funksjon som heter Flight Following. Den viser flyruten, ifølge Øyvind Lorentzen. Han er lensmann i Alta.

Spesialpolitiet Kripos hjelper til i etterforskningen. De er på stedet hvor ulykken skjedde. Også helikopter-produsenten Airbus er på plass.

Mannskap fra Sivilforsvaret hjelper til i leting rundt stedet der ulykken skjedde. De forsøker å finne ut om noen deler av helikopteret falt av før ulykken. Også den franske havari-kommisjonen kommer for å hjelpe til i arbeidet.

Til sammen seks personer døde i ulykken.

Politiet forteller nå navnet på den 22 år gamle kvinnen som døde i ulykken. Det var Benedikte Hyld Mella. I tillegg til Mella var fire andre av de døde fra Alta. Alle var mellom 19 og 20 år. Det var Markus Vonheim, Kevin Berg, Kine Johnsen og Robin Karlsen. I tillegg døde piloten. Det er en 27 år gammel mann fra Sverige.

Ulykken skjedde lørdag kveld. Det var i forbindelse med Høstsprell-festivalen i Alta. Der fikk deltakerne tilbud om en tur i helikopter. Det kostet 500 kroner per person for å se området fra lufta.

Helikopteret styrtet ved Kvenvikvannet.

Det er meldt dårlig vær utover mandag. Det kan gjøre undersøkelsene av stedet vanskeligere. Det sa Statens havari-kommisjon under pressekonferansen.

– Vi bruker helikopter opp dit, og det avhenger av sikten, sier Kåre Halvorsen i Havari-kommisjonen.

Det er ventet svært mye regn i Alta mandag. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel. Det gjelder for Vest-Finnmark. Årsaken er lokalt mye regn. Det komme 30 til 40 millimeter regn i løpet av tolv timer.

Det er vanskelig å jobbe på stedet hvor ulykken skjedde.

– Vi har ikke satt noen grense for hvor lenge vi blir på stedet. Vi blir til vi er ferdige, sier Halvorsen.

Noen deler fra helikopteret kan bli tatt med til Havari-kommisjonens lokaler på Kjeller.

– Vi jobber for å samle informasjon. Vi forsøker å finne ut hva som har skjedd, sier Lorentzen.

Både politiet og Havari-kommisjonen vil gjerne ha tips. De vil høre fra folk som så ulykken.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå