Norge
Bilde 1 av 4

Besteforeldre bruker mye penger på julegaver

Vi bruker stadig mer penger på å kjøpe gaver til jul. Besteforeldre bruker aller mest. – Jula er blitt kjøpehysteri, mener bestefar Geir Horsberg.

Folk i Norge kommer til å bruke 6.570 kroner hver på julegaver i år. Det er 425 kroner mer enn i fjor. Det viser en undersøkelse fra finans-bedriften DNBs Forbruker-barometer.

Besteforeldre er de ivrigste til å kjøpe gaver. De bruker 9.369 kroner i snitt på julegaver i år. Det er 1.440 kroner mer enn i fjor.

Mange synes det er for mye kjøpepress før jul. Geir Horsberg er en av dem. Klar Tale møtte 68-åringen utenfor Oslo City fredag. Han hadde kjøpt gaver til barnebarna.

– Dette er ikke julegaver. Kona og jeg er fra Bindalseidet i Nordland fylke. Nå besøker vi slektninger i Oslo. Da er det hyggelig å ha med gaver. Men vi kjøper ikke kostbare ting. Det gjør vi ikke til jul heller, sier Horsberg.

Det er over en måned til jul. Men i butikkene blir det allerede spilt julemusikk. Vinduene er pyntet med stjerner og glitter.

Geir Horsberg synes det er koselig med jul.

– Men jule-forberedelsene starter altfor tidlig. Jeg er heller ikke glad i kjøpepresset. Folk kjøper for mange ting til hverandre. Det er ikke så mange lysestaker du har plass til i skapet, sier han med et smil.

Geir Horsberg prøver å gi fornuftige gaver til jul.

– Jeg kommer fra en gård. Vi bruker noen ganger å gi mat i gave. For eksempel en elgstek. Det liker folk å få.

Besteforeldre er gruppen som føler mest kjøpepress i julen. Det viser undersøkelsen fra DNBs Forbruker-barometer.

– Besteforeldre bruker sjokkerende mye på julegaver. 9.369 kroner i gjennomsnitt er altfor mye, mener Silje Sandmæl. Hun er forbruker-økonom i DNB.

Sandmæl sier det er noen som bruker veldig mange penger på gaver. De trekker opp gjennomsnittet. Men det er også mange som ikke bruker mye penger på gaver.

Folk i Norge tjener mye mer nå enn for 30 år siden. Derfor bruker vi også mer penger.

– Besteforeldre har bedre råd nå, sier Sandmæl.

Det er Christin Engelstad enig i. Hun er kommunikasjons-sjef i organisasjonen Senior Norge.

Engelstad forteller at besteforeldre får bestillinger fra barna sine. De lager lister om hva barnebarna ønsker seg. Mange bruker mer på barnebarna enn foreldre gjør på egne barn.

– Mange er glade for å kunne dele. De vil hjelpe til.

Jula er ikke bare gaver. Den er også mat, pynt og mye mer. I år skal hver av oss bruke 13.320 kroner på julefeiring, ifølge DNBs undersøkelse.

Silje Sandmæl mener foreldre bør snakke med barna om julegaver.

– Ting koster penger. Man kan ikke få alt man ønsker seg, sier hun.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå