Norge

- Burde oppdaget trygde-skandalen tidligere

Anniken Hauglie sier at departementet hennes burde ha oppdaget trygde-skandalen tidligere.

Anniken Hauglie er arbeids- og sosialminister. Hun er fra partiet Høyre.

Fredag forklarte hun seg i Stortingets høring om trygde-skandalen. Folk har blitt uriktig dømt for svindel med trygd. Nav har tolket regler feil.

Hauglie innrømmer at departementet hennes burde ha oppdaget skandalen tidligere.

Hauglie sa at det i opprydningen er naturlig å begynne med hennes eget departement. Det er de som har ansvaret.

– Som statsråd tar jeg ansvar for mitt departement. Det gjelder for den perioden jeg har vært statsråd, sa Hauglie.

Hvordan kan regler ha blitt tolket feil så lenge. Det er et viktig spørsmål, synes hun.

– Vi må spørre oss hvorfor Nav selv ikke oppdaget saken tidligere. Verken Nav eller domstolene oppdaget dette, sa Hauglie.

Nav er arbeids- og velferdsetaten. De gir trygd til folk.

Både Riksadvokaten og departementet burde fått tidligere beskjed om at Nav var i tvil om forståelsen rundt EUs regler om trygd. Det sa Sigrun Vågeng fredag. Hun er direktør i Nav.

75 personer er feilaktig blitt dømt for svindel med trygd. Det sier tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Årsaken er at Nav ikke fulgte riktige regler for trygd. Det gjaldt når folk reiste til land i EU.

Elisabeth Thoresen er leder av AAP-aksjonen. AAP-aksjonen jobber for at folketrygd-lovens regler om arbeidsavklarings-penger (AAP) skal bli bedre. Thoresen mener denne saken kan gå helt tilbake til 1990-tallet.

– Jeg håper politikerne nå har skjønt hvor forferdelig og uoversiktlig hele Nav-systemet er. Og dette systemet skal syke mennesker forholde seg til, sier Thoresen til NTB. Hun håper politikerne vil gå gjennom Nav.

Thoresen mener at Anniken Hauglie må slutte i jobben sin.

EØS-avtalen kom i 1994. Norge kan ha misforstått EU-reglene helt siden da.

Advokat Olav Lærgreid har ansvar for å organisere arbeidet med å hjelpe Nav-brukerne. Lærgreid mener politikerne først må skaffe pengene som trengs for å løse alle sakene. Han tror det vil koste én milliard kroner.

Lærgreid sier at høringen og granskingen ikke løser et eneste problem for de kronisk syke. Et utvalg skal levere en gransking innen 1. juni. Utvalget er valgt ut av regjeringen. Mange kan ha fått problemer med økonomien på grunn av Nav-skandalen.

Skatte-direktoratet har funnet rundt 200 saker med betalings-anmerkninger etter skandalen. Disse kan ikke slettes før Nav gir beskjed om det. Når man har slik anmerkning, får man ikke boliglån og kredittkort. Det er også vanskelig å få avtale om forsikring eller strøm. Og abonnement på mobiltelefon og bredbånd.

Nav setter inn ekstra folk for få strøket uriktige anmerkninger. De håper å løse mange av sakene på rundt to uker.

Siste utgave

På forsiden nå