Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mener at Anniken Hauglie må slutte

Nav-skandalen er for ille, mener Rødt. Partiet ber Stortinget om å si at arbeidsministeren må slutte.

– Ingenting tyder på at Anniken Hauglie er rette person til å rydde opp i denne skandalen, sier Bjørnar Moxnes til NTB.

Han leder partiet Rødt. Nå har Rødt fremmet et mistillits-forslag på Stortinget. Det innebærer at de ber Stortinget stemme: Har de andre politikerne fortsatt tillit til Hauglie i jobben som arbeids- og sosialminister? Hvis Stortinget vedtar mistillit, må Hauglie slutte i jobben.

Moxnes mener at dårlig arbeid og feil politikk har ført til skandalen i Nav. Folk ble straffet for å ha svindlet Nav for penger. Men Nav hadde ingen rett til å straffe folk. Det sier regler i Den europeiske union (EU) og samarbeidet EØS, som Norge er med i.

– Vi vet nå at skandalen kommer av villet politikk og uvilje mot å rydde opp, sier Moxnes til NTB.

Han reagerer på flere reaksjoner fra Anniken Hauglie. Moxnes mener at hennes departement var for trege med å varsle om feilen og ta opp igjen gamle saker. Tregheten førte til at folk ble uskyldig dømt, mener Moxnes.

– Så sent som 17. september ble en mann dømt til fengselsstraff. 17. oktober begynte en annen å sone en feil dom. Helt fram til 31. oktober ble flere sittende i fengsel, sier Moxnes.

Han mener ikke at Hauglie alene har ansvaret for skandalen.

– Men vi må ha tillit til statsråden som skal lede arbeidet med å rydde opp. Vi mener at Stortinget ikke kan ha tillit til Hauglie, sier Moxnes.

Det er for tidlig å fremme mistillit, mener Freddy Øvstegård i Sosialistisk Venstreparti. Han sitter i Stortingets kontrollkomité. De undersøker Nav-skandalen. Øvstegård mener at komiteen må jobbe ferdig. 

– Vi utelukker ingenting, men jobber for å få best mulig svar på hva som har skjedd. Hauglie har mye å bevise i høringen, om hun skal få bli i jobben, sier Øvstegård til NTB.

Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet vil også vente. Han ønsker at ting skal skje i riktig rekkefølge. 

– Hauglie skal svare på spørsmål. Vi skal vurdere de svarene når vi får dem, sier Støre til NTB.