Norge
Electoral officials are seen during the vote counting at a polling station in Bamako on March 29, 2020. - Malians headed to the polls on March 29, 2020, for a long-delayed parliamentary election just hours after the country recorded its first COVID-19 coronavirus death and with the leading opposition figure kidnapped and believed to be in the hands of jihadists. (Photo by MICHELE CATTANI / AFP)

Vil ha mer internasjonalt samarbeid om korona

Regjeringen og hjelpe-organisasjoner er enige. Det skal bli mer fokus på internasjonalt samarbeid. Slik skal verden stoppe korona-pandemien.

Kirkens Nødhjelp og andre hjelpe-organisasjoner har bedt Norge bidra mer. De har advart om at viruset korona kan føre til katastrofe i mange utviklings-land. Nå blir de hørt.

Kirkens Nødhjelp får 1,75 milliarder. Pengene kommer fra Norad. Det er det norske direktoratet for bistands-midler. Pengene skal gå til bærekraftig utvikling i Afrika og andre utviklingsland. De skal brukes i land som er truet av viruset korona. Pengene deles ut over fem år.

– Kirkens Nødhjelp gjør en god jobb. De gir mange folk rent vann og god hygiene. Det er viktig for mange. Særlig i dagens situasjon. Det vil ha stor betydning for mange. Det sier Dag-Inge Ulstein. Han er utviklings-minister.

Kirkens Nødhjelp sier det er viktig at folk kan vaske hendene. De sier det er umulig å stoppe viruset korona uten. Det skal brukes penger på informasjon og opplæring. Det skal også bygges steder folk kan vaske hendene.

– Pandemien er global. Den må bekjempes gjennom en global dugnad. Første prioritet er å skaffe rent vann og sanitære tjenester til så mange som mulig. Det sa Dagfinn Høybråten forrige uke. Han er leder i Kirkens Nødhjelp.

Ulstein sier Norge satser på vaksiner internasjonalt. Han sier at det er viktig for verden at alle jobber sammen.

– Hvis et land har smitte, har verden smitte. Det er de fattigste og mest sårbare som blir hardest rammet. sier Ulstein. Han sier at viruset kan føre til ustabile land. Det kan bety flere flyktninger.

Ulstein sier han har snakket med helseministeren i Mali. Det var en trist samtale. Det bor 19 millioner i landet. Men det er nesten ingen sykehus som har intensiv-avdelinger. De mangler også mye annet utstyr for å håndtere et utbrudd. Derfor er det viktig å hindre smitte.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå