Norge
Bildet viser et telt og en bil som står ute i naturen. I bakgrunnen er sola på vei opp bak en fjellrygg. Det er småbusker og lyng i mye av bildet.

Ber folk tenke seg om før de reiser

14. mars sa norske myndigheter at folk bør unngå reiser ut av landet. Slik kan det også bli i sommerferien.

Norge holder på å åpne igjen. Butikker og skoler åpner. Snart skal fornøyelses-parker og svømmehallene gjøre det samme. Det betyr at mye er nesten som vanlig igjen, før ferien starter.

Mange legger planen for sommerens ferie nå. Noen må endre planer de allerede hadde lagt. Mange reiser til varmere land om sommeren. De planene må nok legges bort i år. Statsminister Erna Solberg sier at Norge er et fint land å være på ferie i. 15 mai kommer hun og regjeringen med nye råd for fritidsreiser. Det vil bety mye for hva folk kan gjøre i sommer.

Les mer: Gjør deg klar for fjord, foss og fjell

De nye rådene skal gjelde fra 1. juni. Men flere i regjeringen har sagt at rådet for reiser i Norge allerede er endret. Helseminister Bent Høie har sagt at de ikke lenger ber folk om å unngå reiser i Norge.

– I stedet for å reise med dårlig samvittighet, vil vi at folk skal reise med noen gode råd. Det å unngå reiser er fortsatt et godt råd for å hindre smitte. Men vi ber heller folk om å tenke gjennom reisen på forhånd, sa Høie.

Justisminister Monica Mæland er enig.

– Det er trygt å planlegge ferie i Norge. Alt annet er mindre trygt.

Les også: Snakker med andre land om å åpne grensene 

Regjeringen er usikre på om de vil endre mye på reglene for reiser over grensen. De fleste må i karantene hvis de reiser over grensen til for eksempel Sverige. Bare noen få personer får slippe. Det er de som jobber i naboland, og de som må sjekke fritids-boliger i naboland. Fra tirsdag kveld får EØS-borgere komme inn i Norge for å sjekke eiendom eller besøke familie. Det gjelder de som ville fått komme inn til vanlig. De må fortsatt i karantene. Men den er endret fra 14 til 10 dager.

Norge har hatt streng kontroll ved grensen i lang tid. Det er for å ha kontroll på hvem som skal i karantene. Norske myndigheter har varslet om at det kan være behov for å fortsette. Det er egentlig slutt fra 15. mai. Klar Tale spurte mandag Justisdepartementet om dette skal vare lenger. Det kunne de ikke svare på. De kunne heller ikke si noe om når de vet mer.

Les mer: Nå håper svenskene at Norge åpner grensa

Folk bør droppe reiser til utlandet som kan unngås. Det er rådet fra myndighetene. Klar Tale har spurt Utenriks-departementet (UD) om rådene for reiser til naboland kan bli endret. De sier at rådene er som før.

Tirsdag var det møte mellom blant annet Norge og Hellas. Der sa den greske statsministeren at de ønsket turister til landet. Norske myndigheter sier det ikke ble laget noen planer som gjør det mulig å ha ferien i utlandet.

Les også: EU vil ha åpning av grensene i Europa

Land som Hellas har åpnet for turister igjen. Men så lenge UD fraråder reiser dit, er reiseforsikringen ugyldig. Du kan bli nødt til å betale for å få hjelp hvis du blir syk. I verste fall kan det koste flere millioner kroner. Bestiller du en reise nå, kan du risikere at du ikke får tilbake pengene.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå