Norge
Bildet er av utlånssykler på Oslo S.

Fire av ti har syklet i fylla

Flere enn fire av ti har syklet når de har vært beruset. To av ti dropper også hjelmen.

Norske syklister har en eller flere dårlige vaner viser en ny undersøkelse. Kantar har gjort den for Trygg Trafikk og Tryg Forsikring. Alle som har svart har syklet mer enn én gang det siste året.

43 prosent sier de har syklet i fylla. Det er lavere enn ved én lignende undersøkelse i fjor. Men begge viser at det er ganske vanlig å sykle i rus. Det liker Trygg Trafikk dårlig.

– Du får dårligere dømmekraft når du drikker. Du blir dårligere til å vurdere risiko, og til å reagere på det som skjer. Alt dette skjer fortere enn du tror. Og da er du en fare både for deg selv og andre. Vi mener derfor at folk bør tenke om sykkelen som de tenker om bilen. Hvis du har drukket bør du la den stå, sier Ann-Helen Hansen. Hun er kommunikasjons-rådgiver i Trygg Trafikk.

Les også: Korona-tiltak som er bra for helsa

De fleste bruker hjelm når de sykler. 54 prosent sier at de alltid gjør det, og 19 prosent at de gjør det som oftest. Men to av ti sier at de sjelden eller aldri tar på hjelm. Det er flest som velger bort hjelm på korte turer. Det er ofte turer til butikken og andre ærender, turer på fritiden og andre småturer.

10 prosent sykler på rødt lys. Det er vanligere blant syklister i Oslo. Der sier 19 prosent at de sykler på rødt lys

50 prosent sier de føler det er utrygt å sykle i veibanen. 22 prosent sier at de synes at folk i biler kan oppføre seg på en truende måte.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå