Norge
Bildet viser hytter i Hemsedal. Når mange er på hytta samtidig, kan det oppstå konflikter. Det sier direktør i konfliktrådet Christine Wilberg.

Norges-ferie kan gi flere hyttekrangler

Mange nordmenn skal være på hytta i sommer. Men idyllen kan raskt bli forstyrret av irriterende naboer, ifølge konfliktrådet.

Mange skal tilbringe sommerferien på hytta i år. Men late dager ved sjøen eller på fjellet kan bli forstyrret av irriterende naboer. Det sier konfliktrådet.

– Det forventes at mange vil tilbringe mye tid på hytta denne sommeren. Hytta eller ferie-leiligheten er et fristed for å slappe av, ha det hyggelig og samle krefter. Men for noen blir hytte-idyllen forstyrret av konflikter med de i nabohytta. Det skriver Christine Wilberg i en kronikk. Hun er konfliktrådets direktør.

Mange typer konflikter kan oppstå. Enten hytta ligger på fjellet eller ved sjøen. Det sier Wilberg. Det kan dreie seg om alt fra uklare tomte-grenser, bruksrett til brygge og tilkobling av strøm. Til krangler om røyk fra en bålpanne som blåser inn i nabohytta. En konflikt kan raskt utvikle seg til flere. Det er dersom den første ikke blir løst, sier Wilberg.

– Og snart kan språkbruken bli lite hyggelig. Enten det kommer over gjerdet eller via brev, skriver Wilberg.

Et møte i konfliktrådet kan løse flere av problemene, sier hun. Da kan hyttenaboene slippe å ta saken til retten.

– I et møte i konfliktrådet kan begge parter komme med sine synspunkter og behov. De vurderer mulighetene for å få til en løsning begge kan godta. Det gjør de sammen med en upartisk mekler, skriver Wilberg.

Til sammen finnes det tolv konfliktråd over hele landet.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå