Norge

Nå kan folk sitte tettere på toget igjen

Det er tryggere at folk sitter ved siden av hverandre, enn at de står ansikt til ansikt. Derfor skal det bli lov å sitte tettere på tog og trikk igjen.

Ruter har ansvaret for kollektiv-trafikk i Oslo og deler av Viken. De skal litt etter litt fjerne klistremerkene på busser, tog og trikker. Nå skal folk kunne sitte ved siden av hverandre igjen, ifølge de nye rådene fra helse-myndighetene.

De reisende kan dermed ta i bruk flere seter og spre seg mer i togene og bussene.

Helsedirektoratet har gjort endringer i rådene for å hindre smitte på kollektiv-transport. De vil nå bruke fargene fra trafikklys for å vise hvilke tiltak som skal bli brukt. Det skal være grønne, gule og røde tiltak. De mener Norge nå er på et gult nivå.

Les også: Regjeringen vil ha flere tilbake på kontoret

– Ved å sitte skulder ved skulder er det mulig å unngå kontakt ansikt til ansikt. Det er viktig for å unngå smitte, skriver Ruter.

De minner om at de fortsatt anbefaler folk å holde avstand. Men de skriver at det skal prioriteres sitteplasser. Da er det lettere å hindre at folk er ansikt til ansikt. Den risikoen er mye større når folk står.

Les også: Busser, tog og trikker kan bare være halvfulle

Arild Hermstad er glad for nyheten. Han er byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

– Jeg er glad for at helsemyndighetene har hørt på Oslo. Nå har det vært slik at de som sitter kan ha god avstand. De andre har stått ansikt til ansikt i midtgangen. Med de nye reglene kan flere sitte. Det blir også mindre trengsel i midtgang og ved dører, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Les også: Det blir færre plasser på buss og bane

I april merket Ruter hvilke seter som kunne bli brukt. Det var for å hindre smitte av korona. Når merkingen blir borte, kan de øke til 60-70 prosent kapasitet igjen. Nå er det rundt 38 prosent på trikk og T-bane. På buss har det vært rundt 50 prosent kapasitet.

Nesten alle seter vil være mulige å bruke. Unntaket er de første radene med seter på buss og trikk. Disse skal være sperret av. Det er for å hindre at sjåføren blir smittet.

Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Norge

På forsiden nå