Norge
Bildet viser et par små barn med sykkelhjelm.

Sju av ti vil ha påbud for sykkelhjelm

Mange vil at det skal være påbudt å bruke hjelm når du sykler eller bruker el-sykkel. Det viser en undersøkelse fra Trygg Trafikk.

De siste årene er det flere som har begynt å bruke hjelm når de sykler. Likevel er det lov å sykle uten hjelm. Mange vil at det skal bli et krav. 72 prosent vil ha påbud for de som bruker vanlig sykkel eller el-sykkel i trafikken. Det viser en ny undersøkelse fra organisasjonen Trygg Trafikk.

Les også: – Alle ville plutselig ha sykkel

14 prosent sier de er helt mot et påbud. 11 prosent sier at et påbud bare bør gjelde barn under 16 år. De eldste er mest positive til et påbud. Åtte av ti over 60 år mener at alle bør bruke hjelm. De under 30 er minst positive til et påbud. Der sier bare halvparten ja til at hjelm blir et krav.

– Vi mener det bør bli et påbud om hjelm for de som sykler. Det har blitt flere hardt skadde syklister i de store byområdene i Norge de siste årene. De er spesielt sårbare i møte med biler. Å bruke hjelm er enkelt. Det er den viktigste beskyttelsen en syklist kan ha, sier Torbjørn Brandeggen. Han er kommunikasjons-rådgiver i Tryg Forsikring.

De fleste vil også ha påbud om hjelm for el-sparkesykkel. 67 prosent sier de er for et slik krav.

Les også: Elsparkesykler skaper kaos

63 prosent av syklister i Norge brukte hjelm i 2018. Barn under tolv år var flinkest. Hele 83,5 prosent av dem brukte hjelm.

I alt 1.603 personer har svart på undersøkelsen. Den er gjort av meningsmåling-selskapet Kantar. Den er gjort for Trygg Trafikk og Tryg Forsikring.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå