Norge

Russland utviser norsk diplomat

Russiske myndigheter har nå utvist en norsk diplomat. Det skjer fordi Norge utviste en russisk diplomat, som var mistenkt for spionasje.

– Dette er helt grunnløst. Vår diplomat har ikke brutt noen regler. Norges utvisning av en russisk diplomat er knyttet til etterforskning av spionasje. Han er utvist fordi han har gjort ting som ikke er forenlige med rollen som diplomat. Det sier pressevakt Guri Solberg til NTB.

UD har ikke gått ut med navn eller identitet på diplomaten.

Den norske ambassadøren i Moskva måtte fredag møte hos det russiske utenriks-departementet. Det skjedde etter at Norge utviste en russisk diplomat i forrige uke. Han skal ha hatt møter med en nordmann som er siktet for spionasje.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep denne nordmannen på en restaurant i Oslo for to uker siden. Han var 50 år gammel og norsk-indisk. Han var da i møte med den russiske diplomaten som nå er utvist fra Norge.

Russland har protestert på utvisningen. Den russiske ambassaden i Oslo mener at PST anholdt diplomaten uten grunn.

Nordmannen som er siktet for å ha avslørt stats-hemmeligheter, nekter straffskyld i saken. Men han har innrømmet at han har fått penger for å gi informasjon.

Mannen jobbet i DNV GL (tidligere Det Norske Veritas). Han hadde gjennom jobben tilgang til hemmelig-stemplet materiale.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå