Norge

Nå bør vi holde oss hjemme

Statsminister Erna Solberg ber nordmenn holde seg mest mulig hjemme. Her er reglene som gjelder framover.

De neste ukene må nordmenn holde seg mest mulig hjemme. Vi må begrense sosial kontakt med andre mennesker. Det sier statsminister Erna Solberg.

Torsdag snakket hun til Stortingen om situasjonen med korona i Norge. Hun sier at situasjonen med smitte er dramatisk.

– Situasjonen er svært alvorlig, sier hun.

De siste ukene er mer enn 6.000 personer meldt smittet i Norge. Solberg advarer om at vi kan bli som flere steder i Europa.

– Vi har ikke mistet kontroll med situasjonen. Men vi har mindre kontroll enn vi ønsker. Og det går i gal retning, sier hun.

Statsministeren ber oss holde oss mer hjemme framover. Vi bør begrense hvor mange vi møter, sier hun.

– Nå må det være slutt på festene for en periode, sier Solberg.

Regjerningen kommer derfor med disse nye reglene og rådene:

Anbefalinger for hele landet:

* De neste ukene må alle holde seg mest mulig hjemme. Vi må ha sosial kontakt med færre mennesker.

* Vi bør ikke ha flere enn fem gjester privat. Det er i hjem, hager eller hytter. Hvis alle gjestene bor sammen, kan de være flere. To familier kan møtes selv om de har mange barn. Regelen gelder ikke for barn i samme gruppe i barnehage eller skole.

* Har du vært sammen med venner? Eller i andre situasjoner der det ikke har vært en meters avstand? Da bør du holde to meters avstand til folk som har ekstra risiko for å bli alvorlig syk av korona.

* Unngå unødvendige reiser innenlands i Norge. Det gjelder ikke reiser til hytter der folk ikke møter andre. Rådet gjelder heller ikke arbeidsreiser.

* Videregående skoler og ungdomsskoler kan måtte ha tiltakt på rødt nivå. Det er dersom det blir enda mer smitte.

Regler for hele landet:

* Maks 20 personer kan samles privat på offentlige steder og i leide lokaler. 50 personer kan samles på arrangementer innendørs uten fastmonterte seter. Inntil 200 kan samles på arrangementer med seter som er montert fast.

* Servering av alkohol stenger ved midnatt. Steder som serverer alkohol, kan ikke slippe inn nye gjester etter klokka 22.

* Folk som kommer til Norge for å jobbe fra områder med mye smitte, må i karantene. De kan ikke lenger slippe karantene ved å teste seg hver tredje dag.

* Arbeidstakere som har fritids-karantene, skal testes hver tredje dag. De skal bo på enerom de ti første dagene i landet. Arbeidsgiver skal legge til rette for avstand til andre. Det er når arbeidstakeren er i fritids-karantene.

* Reisende fra røde land må vise negativ korona-test når de kommer til Norge. Testen må være tatt under 72 timer før innreisen. Det er flere unntak for regelen. Kravet gjelder blant annet ikke for nordmenn. 
* Personer som kommer til Norge, må ha fast bolig landet. Eller arbeids- eller oppdragsgiver må gi garanti for et de har et egnet sted å bo. Turister og besøkende som ikke har eget sted å bo, må bo på karantene-hotell og teste seg i perioden for karantene. Dette gjelder også familie som kommer for å besøke slekt i Norge.

Tiltak som kommuner som kommuner med mye smitte bør vurdere: 


* Stans i breddeidrett for voksne. 
* Vurdere stans i breddeidrett for barn og unge under 20 år.
* Enda strengere regler for serverings-steder. 
* Enda strengere regler for hvor mange som kan samles på arrangementer.
* Anbefaling om munnbind i taxi når det er anbefalt i kollektiv-transport.
* Rødt nivå på videregående skoler. Ungdomsskoler bør forberede seg på rødt nivå.
* To meters avstand ved fysisk aktivitet innendørs.
* Påbud om hjemmekontor.
* Sterkere anbefaling om å unngå kollektiv-trafikk.
* Stenge eller begrense steder og aktiviteter der smitte kan spre seg. For eksempel svømmehaller, treningssentre, idrettshaller, bingohaller, museer og biblioteker. I tillegg arrangements-steder uten fastmonterte seter og andre offentlige steder der mange møtes innendørs.

Siste utgave

På forsiden nå